Knyga: C. S. Lewis “Kipšo laiškai”


Kai paėmiau skaityti dar vieną C. S. Lewis knygą “Kipšo laiškai” (Katalikų pasaulio leidiniai) jau nesitikėjau ko nors naujo ir netikėto.

Lyg jau pažinojau C. S. Lewis, tačiau C. S. Lewis nustebino dar kartą. Visiškai kitu kampu pažiūrėta į krikščionybę, tai yra pateikiama, lyg seno velnio patarimai jaunam velniukui. Knyga parašyta su humoru, tačiau labai daug esmingų dalykų. Apie nuodėmes, apie gundymus, apie tai kas veda prie gero, o kas prie blogo. Kas iš tikrųjų yra gerai, o kas blogai. Kai kurie dalykai iš pažiūros yra geri, tačiau kai panagrinėji jų prigimtį ir kur tai veda, pamatai, kad tai užslėptas blogis. Todėl net kartais iš pažiūros teigiami dalykai gali vesti į blogį. Pvz. kraštutiniai dalykai kaip visiškas pacifizmas arba visiškas heorizmas. Apskritai kraštutinimai.

Visą knygą skaitant dirbi kaip vertėjas, nes viską reikia versti: Dievą vadina Priešu, o Šėtoną vadina Mūsų Tėvu, Kurs yra Apačioje. Toks stilius priduoda knygai savito žavesio, ir tas vertimas lyg apsunkina skaitymą, bet leidžia geriau suvokti apie ką kalbama.

Labai gražių citatų iš šios knygos galima paskaityti čia: http://www.egzorcistas.lt/home/patikimiausias-kelias-i-pragara-yra-laipsniskas.

“Kipšo laiškai” yra viena iš populiariausių religinių krikščioniškų knygų. Recenzijoje rašo, kad ji padeda svyruojantiems ir neapsisprendusiems dėl religijos. Mano manymu, kad netikintiems ji nelabai tinkanti, geriau kitos jo knygos. Ši kažin ar padės Įtikėti. Tačiau tikintiems, bet abejojantiems, gera paspirtis suprasti krikščionybės esmę.

Ai, jei kas pyksta, kad mano blogas pasidarė per dau religinis, paskaitykite šį http://www.pasiduodu.lt/tag/kipso-laiskai/. Jį radau ieškodamas knygos paveiksliuko. Iš čia nusikopijuoju Lewis mintį iš šios knygos, kad “Žmogaus greitis yra 60 minučių per valandą”. O šiaip tai išsisaugau nuorodą į šį blogą, laisvalaikiu paskaitinėsiu. Pas mane labai daug visokių abejonių, matyt, dar nevisai pasidaviau, kaip to blogo autorė. Pagyvensim, pamatysim.

Taigi gero skaitymo, o aš tada paieškosiu dar C. S. Lewis knygų, kurių dar neskaičiau, manau, kad vėl nustebins.

14 comments

  1. O mane nustebino C.s. Lewis bendražygio, tai pačiai Oksfordo rašytojų- svajotojų šutvei priklausiusio J.R.R. Tolkien Knyga “Nepaprastosios Karalystės pasakos”. Ypač paskutinis skyrius apie pasakas. Sakyčiau tame skyriuje sudėti tam tikri filosofiniai ir idėjiniai Oksfordo šutvės kūrybos pagrindai. Labai susimąstyti verčiantis skyrius. Rekomenduoju. 🙂
    Tiesa, kipšo užrašus skaičiau prieš berods 13 metų. Dar seną knygos leidimą. Labai patiko, kaip ir kitos C.S. Lewis knygos.

    Like

  2. Skaitytoja. Keistas tavo komentaras. Žodis “šutvė” turi neigiamą atspalvį, tačiau toliau rekomenduoji paskaityti Tolkien’ą – tai kaip ir teigiamas atspalvis. Dėkui už rekomendaciją, po truputį pradedu galvoti, kad gal tikrai reiktų to Tolkien’o ką nors paskaityti, o kaip tik gerai, kad rekomenduoji ne “Žiedų valdovus” (man po filmo primos dalies nelinksta link jų). O Kipšo laiškų antras leidimas papildytas linksma pabaiga: Patyrusio velnio tostu per velniukų mokslų baigimo šventę.

    Bernadeta. Nuo “Narnijos kronikos”. Juokaujau. Net nežinau nuo kurios pradėti. Šiaip jis net mokslinės fantastikos knygą yra parašęs. neskaičiau, pamiršau pavadinimą, bet nesunku rasti Internete. Manau, ne nuo “Apstulbintas Džiaugsmo” – nors pavadinimas labai intriguojantis. Aš pradėjau nuo “Tiesiog krikščionybė” ir man kažkaip lyg logiškai atrodo, kad nuo tos pradėjau. Beje, tik pasigyriau, kad “Kipšo laiškai” yra visai kitokia nei kitos Lewis knygos iš kart gavau dar rekomendacijas dviem knygoms, sakė, ten dar kitu kampu. Kai nebebus taip šalta, nueisiu į knygyną.

    Like

  3. Atf, bijau nusisnekt, bet atrodo sia knyga skaiciau arba pries 12 metu arba pries 10 metu. Atsimenu tik viena fraze, pataisyk, jei ne sios knygos,:
    “Dievas negali gundyti tikejimui, taip kaip kip6as nuod4mei”…. Na kazkas panasaus. reiks ja is naujo skaityt…

    Like

  4. Varlyte, pirmas leidimas ir buvo maždaug prieš 10 metų, aš, kurį turiu, jau antras šiandieninis leidimas. O ar ši frazė iš šios knygos ar ne, aš neprisimenu, bet panašu, kad iš šios.

    Like

  5. Netipinis pavizdys kai neismanelis aiskina ivairias gyvenimo tiesas ir ne tiesas is savo iliuzines varpines. Jei nesugebate atsirinkti kur tikras Mokytojas, o kur iliuzinio protelio vergas, geriau palikti svaria galva nei uztersta netikru tiesu.

    [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

    Like

  6. Petrai, o tu ką neišmanėliu vadini? Mane ar C. S. Lewis? Jei mane, tai visiškai su tavimi sutinku. O jei C. S. Lewis, tai tada visiškai su tavimi nesutinku. 🙂

    Like

Leave a comment