Chilli con carne (Čili sriuba) pagal Jamie Oliver


Lietuviškai taip vadinamą Čili sriubą aš seniau darydavau paprasčiau (hmz, to paprastesnio varianto nesu publikavęs, kada vėl padarysiu – pasidalinsiu su visais), o dabar sugalvojau pažiūrėti, ką siūlo Jamie Oliver. Vieną receptą radau knygoje “Mano Italija” – itališkas variantas, o kitą kitoje jo knygoje “Laimingos virtuvės dienoraštis”. Tą dieną pasipainiojo po ranka ta kita knyga, todėl išbandžiau ne itališką variantą. O gal tai irgi itališkas, kas ten žino.

Reikės (tipo, 4 porcijoms, na, pas mane pilnas puodas gavosi, valgėm dviese du kartus, tai 4 porcijos ir gaunasi):

2 vidutinių svogūnų
1 skiltelės česnako (dėjau 2 skilteles, tokiam kiekiui 1 manau mažai)
alyvuogių aliejaus
2 šaukštelių maltų raudonųjų pipirų (Kokių? 1 dėjau saldžiųjų, kitą aštriųjų)
1 šviežio smulkiai pjaustyto raudojo pipiro be sėklų (dėjau 2, mėgstu aštriau)
1 šaukštelio su kaupu maltų kmynų (dėjau nemaltų)
jūros druskos
šviežiai maltų juodųjų pipirų
500 g maltos jautienos (geriausia mentės ir susimalti pačiam)
200 g saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
800 g konservuotų pomidorų (pirkau jau smulkintų)
1/2 cinamono lazdelės (naudojau 0.5 šaukštelio malto cinamono)
800 g konservuotų pupelių (raudonųjų)
1 kepaliuko baltos itališkos duonos (pvz. čiabatos)

Gaminau:

Svogūnus ir česnakus smulkiai supjausčiau. Į puodą įpyliau šiek tiek alyvuogių aliejaus ir pakepinau kol pagels ir suminkštės. Subėriau raudonuosius pipirus, šviežią smulkiai pjaustytą pipirą, kmynus, raudonėlį (1 šaukštelį nors recepte nėra), pipirus, šiek tiek druskos. Sumečiau jautienos faršą ir ant mažos ugnies kepinau, vis pamaišant, kol pakeitė spalvą į pilką. Blenderiu (super, bent naudingas daiktas) sumaliau saulėje džiovintus pomidorus. Prieš tai šiek tiek įpyliau aliejaus. Gavosi visai neblogai, kaip košė. Iškračiau prie mėsos. Atidariau konservuotus pomidorus ir kadangi jau smulkinti buvo, supyliau į puodą. Įdėjau pusę šaukštelio cinamono (įdomiai, bet matyt tinka). Ir 200 g vandens. Užvirinau, uždengiau dangčiu, sumažinau ugnį ir troškinau 1 val. Tada supyliau nukoštas pupeles ir dar troškinau 30 min. Leidžiam šiek tiek atvėsti ir valgom su balta itališka duona (arba prancūzišku batonu, ypač gerai su sviesto – česnako įdaru).

Jamie rašo, kad pastovėjus dar skanesnė, bet mes su sūnumi ryte pasidarėm, o vakare baigėm valgyti. Mūsų moteriškėm per aštru. O mums greitai tokie dalykai susivalgo. Tinka užsigerti alumi.

Skanaus.

4 comments

  1. Aš tokia sriuba kavineje šiauliuose valgiau. Tai nuo to karto vis namuose darau. Labai skaniai gaunas 🙂

    [WORDPRESS HASHCASH] The poster sent us ‘0 which is not a hashcash value.

    Like

  2. Dovile, nesu virėjas, tiesiog mėgstu pavalgyti. O žmona, kaip čia pasakius, nelabai. Nelabai mėgsta pavalgyti. Kavinėse per brangu, tai ir mėgstu pats darytis.
    MX, jo daug, kur tokią duoda, įvairiom variacijom. Man patinka.
    Subjektyvi, na pažėjau po dešine naujausius 15 įrašų, nieko sau, tik 2 kulinariniai. Maniau, daugiau rašau apie maistą. O ir šiaip, va, nuo liepos 18 iki rugpjūčio 3 d. nieko ypatingo nedariau, duona su dešra ar panašiai. Nėra ūpo. O taviškis, matyt, kitką ką gero padaro, ko aš nepadarau (blin, spyną reik suremontuoti, jau tiek metų sugedus, jau pripratau, taigi …).

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s