Tags

, , ,


Kaip ir žadėjau Bernadetai, parašysiu skanų receptuką. Receptą radau kažkur internete, negalvojau, kad dėsiu į savo blogą, tai neišsisaugojau nuorodos. Jei kas atras originalią nuorodą, įdėkit į komentarus. Recepte padariau menkus pakeitimus, taip, kad galima vadinti jį beveik originaliu. Pavadinimą sugalvojo mano brolis, kai pamatysit sudėtį suprasit kodėl. Anksčiau vadinau tiesiog avinžirnių koše. Pirmą kartą ją pasidariau šiems Naujiems Metams. Atseit, šventinė košė. Žmona iš pradžių burbėjo, kad šventėms pasidariau sau valgyti, bet po to valgė ir sakė, kad viskas ok. Kitą kartą rekomendavo šitą daryti kai ateis brolis į svečius. Jis kai pamatė, ką duodu valgyti, ir suteikė pavadinimą – Raketų kuras. Dariau dviejų rūšių: aštrų ir neaštrų, tai tas neaštrus, manau, nelabai. Man atrodo, kad reikia šiek tiek aštrumo. Na, ok, nebetempsiu gumos.

Reikės (gaunasi pilnas puodas, tai, jei norit mažiau, mažinkite kiekius):

400 g avinžirnių
1 raudona paprika (tiesiog gražiau spalvotos, kartą dariau su geltona)
1 žalia paprika
2 mėlyni svogūnai
4 skiltelės česnako
1 baklažanas
2 pomidorai
1 citrina
1 Čili pipiras (originaliam recepte džiovintas, bet man žymiai skaniau šviežias)
2 šaukšteliai raudonėlio
šviežių petražolių (dažniausiai pamirštu)
druskos, šviežiai maltų pipirų, aliejaus.

Gaminam.

Avinžirnius iš vakaro užmerkiam dideliam inde. Vandens reiktų pilti kokius 5 kartus daugiau (geriau daugiau nei mažiau), nei pačių avinžirnių. Dar rekomenduojama įpilti sodos šaukštelį (kam to reikia nežinau, vieną kartą pamiršau ir nieko). Brinkti turi kokias 8 valandas.

Vandenį nupilam, supilam avinžirnius į puodą, pripilam daug vandens ir su žiupsneliu druskos uždedame virti. Verdam ant mažos ugnies beveik valandą (laikas, matyt, priklauso nuo rūšies, reiktų pažiūrėti ant pakelio, kiek rekomenduojama).

Kol avinžirniai verda galima daryti toliau. Baklažaną supjaustom kubeliais maždaug po 1 cm (nuotraukoje bus stambesni, sūnus pjaustė, bet kai stambesni ne taip gerai iškepa). Sumetam į pasūdytą vandenį, kad pamirktų. Skaičiau, kad taip ištraukiamas kartumas.

Supjaustom svogūną, papriką, česnaką, labai smulkiai Čili pipirą. Svogūnus nedideliame kiekyje aliejaus pakepinam kol suminkštės, sudedame pjaustytą papriką, išgriebiame baklažanus ir sudedame kartu kepti. Kepame pamaišant, kol suminkštės paprika ir apkeps baklažanas.

Tuo laiku supjaustom kubeliais pomidorus. Rekomenduoja lupti, bet aš tingiu. Kai paprika ir baklažanas apkepa, sudedam pomidorus, česnakus. Raudonėlį dedu arba dabar, arba kartu su svogūnais. Kelias minutes pakepinam, iš principo, kad sušiltų pomidorai.

Per tą laiką išverda avinžirniai, nusunkiam vandenį ir sudedam į keptuvę prie daržovių. Šiek tiek druskos, pipirų, išmaišom, pora minučių pakepinam, ir kadangi avinžirniai ką tik išvirę ir karšti, tai galima ir baigti. Dar galima pridėti šviežių petražolių, bet paskutinį kartą kai dariau pamiršau.

Štai kas gavosi:

Čia daržovių šiek tiek daugiau nei recepte, susimaišiau pirkdamas, tai, kad nemesti lauk, sudėjau viską, bet nieko tokio, skonio nepakeitė. Ir baklažanas per stambiai (2 cm) pjaustytas, geriau šiek tiek smulkiau, bent po 1.5 cm.

Nesitikėjau, kad iš avinžirnių gali gautis toks skanus valgis. Skanaus visiems Raketų kuro 🙂

Advertisements