Filmas: Golgota / Calvary (2014)


Netikėjau, kad filmas tokiu pavadinimu galėtų būti šedevras. Bet Antanas L. rekomenduoja, be to ir Ramūnas Aušrotas Krikščioniškame kino klube rodė, tai pasitaikius progai pažiūrėjau. Golgota / Calvary (2014):

Calvarycalvary-2

Pradžia iškart suintriguoja. Išpažintis. Vyras kitoje klausyklos langelio pusėje pareiškia kunigui: kadangi jį vaikystėje seksualiai išnaudojo kunigas, tai jis dabar nužudys gerąjį kunigą, kitą sekmadienį, paplūdimyje.

Ką darys kunigas? Kaip elgsis? Ar praneš policijai? Ar ginkluosis? Ar bėgs? Kokia kunigo rolė šiandieniniame pasaulyje? Turi savaitę sugalvojjimui, ką dabar daryti. Beje, oficialiuose aprašymuose neteisingai rašoma, kad kunigas praleidžia savaitę ieškodamas, kas žada jį nužudyti, su tikslu atkalbėti jį nuo šio poelgio. Kunigas iš pat pradžių pažino, kas žada jį nužudyti. Taigi oficialaus aprašymas kardinaliai neteisingas. Jis praleidžia savaitę stengdamasis padėti kaimo bendruomenei. Jis nori apsaugoti tą žmogų nuo nuodėmės. Jam atleidimas viena iš svarbiausių dorybių. Tačiau kaip ir bet kokį žmogų, jį kamauoja abejonės, perka ginklą, planuoja pabėgti.

Tiesiog šokiruojančiai realiai parodyta mūsų nuodėmės kasdienybė. Mūsų visuomenės moralinis veidas. Ne, ne visi puolę. Be gerojo tikrojo kunigo dar yra našlė, kuri nepraradusi vilties, tiesa, ir ta išskrenda iš kaimelio. Taip pat, kunigo dukra stojasi ant kojų.

Dar galima žiūrėti kaip šiuolaikinę Jėzaus Kristaus istoriją. Neveltui filmas vadinamas Kalvarija.

Dar daug simbolių ir idėjų šiame filme, taigi labai įdomus, rekomenduojamas filmas. Net 10 balų 🙂

2 comments

  1. Oho, Vytautas Matulevičius rimtame straipsnyje, rimtame Ukmergės naujienų portale, įdėjo nuorodą į mano filmo aprašymą. Jaučiuosi pamalonintas.

    O, beje, jo straipsnis tikrai geras, aktualus.

    Like

Leave a comment