Filmas: Naujas pasaulis / The New World (2005)


Filmas “Naujas pasaulis” (The New World) yra režisieriaus Terrence Malick, kurio filmas “Gyvenimo medis” mane taip sužavėjo, todėl nutariau paieškoti ir kitų jo filmų.

Terrence Malick’o stilius labai juntamas ir šiame filme, daug scenų, kurios yra ne veiksmo, o sukeliančios jausmą, emociją. Jei filme “Gyvenimo medis” tos scenos žavėjo, tai šiame jautėsi pasikartojimas. Tiksliau atvirkščiai, filmas “Naujas pasaulis” tik pradėjo emocinių scenų siužetą, o “Gyvenimo medis” tai išsiskleidė pilnai, bet kadangi aš filmus žiūrėjau atvirkščiai, tai man taip pasirodė, kad “Naujas pasaulis” kartojasi. Tiesa, veiksmo šiame filme daugiau.

Apie ką filmas? XVII amžius anglai pradeda Amerikos užkariavimą. Maištininkas Smithas į Ameriką atkeliauja surakintas grandinėmis, čia jam duodamas dar vienas šansas išpirkti savo kaltes, pasiunčiamas derėtis su indėnais. Smithas patenka į indėnų nelaisvę ir paskutinę akimirką prieš nužudant, jį išgelbėja indėnų vado dukra. Filmas apie nepaaiškinamą meilę. Apie dviejų skirtingų civilizacijų susidūrimą. Smithas ją išduoda, išvyksta į kelionę, kuri jam pasirodo svarbesnė už meilę. Jis paprašo, kad po poros mėnesių indėnei praneštų, jog jis žuvo. Apgauta ir sugniuždyta, ji nebegyvena, o egzistuoja. Tokią liudinčią ją pamato anglų kapitonas Rolfas. Jis pasiūlo savo meilę, žinodamas visą indėnės tragizmą. Vieną dieną indėnė sužino, kad jos vyras (Smithas, vyru ji jį vadina, nes pagal gamtos dėsnius priskyrė jį savo vyru) yra gyvas. Rolfui skaudu dėl to, jog jo žmona nepripažįsta jo savo vyru, tačiau jis meilės vedamas nutaria suorganizuoti jos ir Smitho susitikimą. Drąsus žingsnis. Jie vyksta į Angliją, kur įvyksta susitikimas. Indėnė supranta, kad yra išduota, nurimsta, susitaiko su savo vyru Rolfu, supranta, kad Rolfo meilė jai yra kažkas tokio, ji pamilsta jį ir susitaikiusi su gyvenimu ir gamta, deja, miršta.

Įdomu, kad pas šią indėnę Dievas yra Mama, kai mūsų civilizacijoje yra Tėvas. Tai jau sąlygoja didelius civilizacijų skirtumus.

Graži meilės istorija, įdomi civilizacijų, gamtos ir karo susidūrimas. Kaip ir minėjau filmas lėtokas, Terrence Malick’o stiliumi, todėl jis gilesnis nei tik meilės istorija, bet labai maloniai žiūrisi. Žodžiu, režisierius Terrence Malick tampa vienu iš mano mėgstamiausių. Reikės paieškoti ką jis dar yra sukūręs.

3 comments

Leave a comment