Lęšių košė su daržovėmis


Seniau stebėdavausi, kai rašo receptus, tipo: ai, paimkit tą, aną, pakepkit, sumaišykit ir viskas ok. Bet kai pats ką nors sugalvoji, tai taip ir gaunasi: ai, paėmiau tą, dar įmaišiau aną, pakepiau, išviriau ir gavosi skanu.

Taigi, jei kam bus neaišku kas nors, klauskit komentaruose, paaiškinsiu, nes tiems, kurie gamina valgyti pastoviai, tai bus visiškai aišku, tiesiog, mintis, ką galima pasidaryti skaniai, nesunkiai, ir kad nepamiršti užrašau čia.

Taigi ko reikės? Pirmiausia lęšių. Imu štai tokius:

Raudonieji labiausiai tinka sriubai, o šie man patys lęšiškiausi, labiausiai tinkantys košei. Rudieji, jei tokia rūšis yra. Anksčiau galvojau, kad tik tokie lęšiai ir tebūna, o pasirodo yra įvairių rūšių. Anyway, šiai košei aš naudoju būtent šiuos, nes mano manymų jie yra kiečiausi, labiausiai tinkantys.

Ko dar reikės?

Daržovių. Pačių įvairiausių. Žaliosios, geltonosios ir raudonosios paprikos. Gražu, kai skiritingos spalvos. Baklažanų. Saliero stiebų. Svogūnų, česnakų. Konservuotų kukurūzų. Morkų. Galima pievagrybių. Ir nežinau, dar gal ką nors? Arba, jei ko nerandu, tai apseinu ir be to. Prieskonių: raudonėlio, šiek tiek imbiero, šiek tiek aitriosios paprikos, druskos, pipirų, na, dar, jei kokius mėgstat.

Gaminimas. Na, tikrai, trumpai. Išverdam lęšius. Ant pakelio parašyta kiek laiko virti. Pakepam visas daržoves ant šiek tiek aliejaus. Sumaišom viską ir viskas. Valgom. Sveika ir skanu.

O čia dar kita nuotrauka, kur foto blykstė suveikė, tai gražiai apšvietė:

Nežinau, bet man skanu. Paragaukite, gal patiks ir jums.

6 comments

  1. aš tokius improvizuotas košes (tik vadinu troškiniais) irgi darau, bet, va, kad galima įdėti imbiero, niekada nepagalvojau. o kokį dedi – miltelių pavidalu ar šaknį tarkuoji? O baklažanus paprastai taip dėjai? Nes girdėjau, kad a la reikia pamirkyti sūdytam vandenyje, kad kartumą kažkokį nuimtų. Kažkada kepinau baklažanus,bet man skaniai jie neišėjo, gal kažką ne taip dariau. Ir kokiam aliejuje daržoves kepinai? 🙂 Alyvuogių, saulėgrąžų ar dar kažkokiam?

    Like

  2. Pieštukėli, aha, labai sveikai susivalgo, o daržovės sudėtos rudeninės, taip, kad ir žiemą galima puikiai tai valgyti.

    ladymadonna – prašom pas mane į svečius 🙂 Nnors šiandien tikriausiai darysiu dar vieną sveikuolišką nerealų valgį.

    Vaida. Na, kadangi įdėjau lęšių, tai man jau košė. Kažkaip lęšiai priduoda to tokio kolorito, sotumo, nežinau ar psichologiškai ar biologiškai, nes kai vien daržoves valgai, tai atrodo, kad mažai privalgei, o kai su lęšiais tai labai sotu. O lęšiai turi daug ląstelienos, taip kad skrandukui labai sveika. Imbiero daug nededu, t.y. tikriausiai nesijaučia net skonio, na, kaip pipirų, lyg ir skonio nejauti tiesiogiai, bet kažkaip paskanina. Čia dėjau miltelių, kokį arbatinį šaukštelį ant didelės keptuvės. Šviežias, manau, visada geriau. Tik aš netarkuoju, o pjaustau mažais kubeliais, nežinau, man taip labiau patinka, dėl tų ašakų ar kaip ten vadinas. Baklažaną taip, mirkau sūdytame vandenyje. Supjaustau kubeliais ir įmetu į pasūdytą vandenį ir palaikau kol visa kita supjaustau, tai kokį 30-40 minučių gaunasi. Tiesa, kažkada pamiršau išmirkyti ir tik šiek tiek kartesni buvo (gal tik taip atrodė). Aš kai bandžiau kepintus baklažanus vienus, man ir nelabai skaniai gavosi (esu valgęs kavinėse labai skaniai padarytus). O va tokioje košėje, man labai paskanina. Tik reikia sukepinti iki minkštumo, tai turi būti supjaustyti kokio 1-1,5 cm dydžio kubeliais. Kaip grybai turi gautis tokie, kaip šliužai 🙂 Kepinau ant rapsų aliejaus. Labai mažai jo dėjau, ant keptuvės kokie 2-3 šaukštai. Pradžioje svogūniukai, toliau baklažanai, morkos, paprikos. Girdėjau, kad alyvuogių aliejus nemėgsta karščio, ten kažkas negerai su juo darosi, todėl kepimui nenaudoju. Saulėgrąžų aliejaus nenaudoju, nepamenu, bet iš kažkur ištraukiau, kad man sveikiau rapsų. Taip, kad skanaus 🙂

    Evelina, aha, skanu ir pakankamai sveika.

    Katyte, su kitom kruopom? Reiks pabandyti. Mane dabar lęšiai veža.

    O beje, gal kas turit ką skanaus su kukurūzų kruopom. Nusipirkau ir stovi šaldytuve, nežinau ką daryti 🙂

    Like

Leave a comment