Filmas: Mėnulio Lietuva (1997)


Senokai berašiau. Užsiėmęs labai. Bet vis tiek per tą laikotarpį pažiūrėjau kelis filmus. Praktiškai visi buvo visiška nesąmonė. Nebent galėčiau surašyti pavadinimus, kurių geriau nežiūrėti, bet tingiu. Va, vienas šiek tiek vertesnis dėmesio – Mėnulio Lietuva (1997). Imdb rodo 1998 metus. O Wiki 1997. Ai, koks skirtumas.

Kodėl šiek tiek vertingesnis? Gal dėl to, kad režisierius lietuvis – Gytis Lukšas. Ir visi aktoriai lietuviai. Ir rodo pokario Lietuvą. Gal dėl to.

Tačiau nepaliko tokio įspūdžio kaip “Vienui vieni”, jau nekalbant apie šedevrą “Ekskursantė”. Dabar, pradėjus rašyti, ieškojau imdb nuorodos, tai pamačiau, kad tai yra tragikomedija. Tai gal viską ir paaiškina.

Tragikomedija.

Ir lyg Angelė turėjo vaizduoti gėrį. O Jėzus, partizanų vadas irgi kažkoks fantasmagoriškas. Ai, kai kur sako, kad šis filmas paliečia Lietuvos partizanus. Na, nežinau, kažkaip labai jau keistai. Ir tas vardas Jėzus. Kažkaip man užneša į kičą arba į tragikomediją. Ir miršta jis nuo Angelės išgelbėto čiochnuto ruselio rankų – pasmeigia besimylintį šakėmis.

Parodoma tikrai daug tiesos apie sovietinę Lietuvą. Bet nežinau, man kažkaip nelimpa. Gal aš nesuprantu tragikomedijų. Kas čia per žanras. Nei komedija, nei tragedija.

Gaila, kad mažai kas beskaito mano įrašus. Pasidalintų savo nuomone, padiskutuotume.

5 comments

  1. Senokai mačiau šį filmą. Jokio įspūdžio nepaliko. Net mažai ką ir beprisimenu… O “Ekskursantės” ir aš nerandu. Šiauliuose jį kažkodėl vos savaitę rodė, nespėjau.

    Like

  2. Norėjau pajuokauti: O tai kurgi jūs ieškote apart kino teatro?
    Bet aš ir vos vos spėjau nueiti į kino teatrą. Kažkaip tikrai trumpai rodė. Visokie reikalai, vieną dieną vienokie, kitą dieną kitokie. Bet spėjau 🙂 Ką galiu pasakyti. Laukite DVD arba kokiam mažam kino teatre gali parodyti. Kokiam nors festivalyje. Gal dar kur pasirodys. Laukite 🙂
    Bet dabar vėl palyginau “Ekskursantė” ir šį. Tiesiog diena ir naktis. Nežinau geresnio lietuviško filmo nei “Ekskursantė”. Ir drąsiai galiu lyginti ir su užsienietiškais.

    Like

  3. buna ir lietuvisku geru. “valentinas 1” … xa xa xa… retas brudas. “tyli naktis”- dar vienas “perliukas”. sakykit ka norit, bet velyvis savam zanre tikrai neprastas.

    Like

  4. s-j 🙂 🙂 “Valentinas vienas” nesugebėjau pažiūrėti. Bandžiau, bet … 🙂 O “Tylis naktis” nesužavėjo reklama, tipo, kažkoks lietuviškas siaubo filmas. Nu. Nemėgstu aš siaubo, tai nenagrinėjau toliau. O Vėlyvis biznį daro. Ir sėkmingai. Šaunuolis. Tik ne aš jo žiūrovas.

    Like

Leave a comment