Filmas: Visko teorija / The Theory of Everything (2014)


Aš vis gero filmo paieškose. Girdėjau gerų atsiliepimų apie filmą Visko teorija / The Theory of Everything (2014):

Theory_of_Everything Theory_of_Everything The-Theory-of-Everything (2) The-Theory-of-Everything

Na, galvoju pažiūrėsiu gerą filmą pagaliau. Apie šiuolaikinį genijų Stephen Hawking. Mano manymu jis yra šiuo metu pats protingiausias žmogus pasaulyje. Aš jam net pavydžiu proto. Esu skaitęs keletą jo knygų. Ohoho, ten apie kokias stygų teorijas tai net suprasti neina, nors šiaip jis stengėsi populiariai paaiškinti.

Dar įdomu, kad Stephen Hawking yra mano idealoginis priešininkas, nes jis yra aktyvus ateistas. Bet aš jį gerbiu, ne taip kaip Dawkins’ą, tas tai durnelis, lenda ten kur neišmano, o Hawking’as visgi apie kosmologiją, visatos sandarą išmano, todėl su juo yra kaip ginčytis. O ir jo “Visko teoriją” šiai dienai geriausiai apibrėžia Dievo teorija.

Na, aš žinojau, kad filme nieko nebus apie fiziką ir taip pat beveik nieko nebus apie ateizmo – tikėjimo diskusiją (nors giliau panagrinėjus, ši tema liečiama visai nemažai). Bet tikėjausi gražaus romantinio filmo. Apie meilę. Apie pasiaukojimą. Apie amžinąją meilę. Apie meilę “kol mirtis mus išskirs”. Apie meilę “ir džiaugsme, ir turte, ir varge, ir skurde”. Ir viso šito filme nebuvo. Todėl filmas sunervino. Ir vietoj motyvacinio, gavosi demotyvacinis. Kad nėra ir negali būti jokios meilės varge, jokios amžinos meilės. Šiaip tai taip. Teisingai. Jeigu Dievo nėra, tai nėra ir meilės. Tuo filmu ir norėta pasakyti.

Na, tiesa, galima įžiūrėti šiek tiek motyvacijos, kad net tokiomis sąlygomis, visiškai paralyžuotas, praradęs meilę, žmogus gali kažko siekti, dirbti. Bet nežinau, be meilės, tai man kažkaip viskas ne taip. Gal jo ateizmas iš to ir kyla? Jis prarado meilę, todėl ir tikėjimą bei viltį. Todėl ir Dievo jam nėra. Pyksta jis ant Dievo. Ne, ne už tai kad suparalyžavo, o už tai kad meilės nėra.

Ir vis tiek, man niūrus ir depresuotas filmas. Ir dar pasikartosiu. Ne dėl žiaurios ligos. Bet dėl amžinos meilės nebuvimo.

O aš tikiu amžinąja Meile. Nors pats dar nesusiduriau su ja. Bet tikiu, kad ji yra. Kažkur. Viliuosi.

4 comments

  1. Kino filmo nemačiau ir negaliu komentuoti. Meilė … turi būti abipusis davimas, o ne vienapusiškas vanpyrizmas. Žmogų, kuri nuoširdžiai myli, praskaidrina gyvenimą. Tačiau pirmiausia reikia duoti, paskui gauti …
    Sėkmės su meile, viltimi ir džiaugsmu 🙂

    Like

  2. Visi mes turime idealios meilės nuojautą. Nežinome tiksliai kaip turi būti, bet jaučiame. Bet dažniausiai tikimės tos idealios meilės iš kitų, o patys sunkiai duodame.

    Like

Leave a comment