Filmas: Bilietas į Mėnulį / Bilet na Ksiezyc (2013)


Kažkoks dabar pas mane toks gyvenimo etapas, kad patinka lenkiški filmai. Kažkokį prieš pusmetį dar vieną žiūrėjau, labai patiko, bet pamiršau parašyti, tai kai prisiminsiu parašysiu ir tada skubu aprašyti šį, kad nepamirščiau. Bilietas į Mėnulį / Bilet na Ksiezyc (2013):

Režisierius: Jacekas Bromskis

Vaidina: Filip Plawiak, Mateusz Kosciukiewicz, Krzysztof Stroinski, Bozena Adamek, Anna Przybylska, Kaja Walden, Tomasz Dedek, Andrzej Grabowski, Piotr Glowacki, Andrzej Chyra, Lukasz Simlat

Scenarijus pakankamai paprastas, nors va. perskaičiau, kad yra apdovanotas kaip tik už scenarijų. Sovietinė Lenkija, 1969 metai. Vaikiną po mokyklos ima į armiją, lieka mergina, brolis nutaria palydėti į armiją, keliauja per visą Lenkiją, pamatom tarybinės Lenkijos kasdienybę. Kad net bilietas į traukinį per kyšius galima gauti pigiau. Arba, kad net traukinyje visų pasai registruojami. Žodžiu, visi keikia rusus ir tarybinę santvarką, pavydi, nes VDR, nes ten geriau nei Lenkijoje. O šiaip tai kiek aš prisimenu sovietinę Lietuvą, tai Lenkijoje buvo geriau, kas matosi ir šiame filme.

Vaikinas įsimyli striptizo šokėją. Oho, tokios Lenkijoje buvo, kaži ar Sovietų Sąjungoje buvo, nebent kur komunistams privačiai. Tačiau vietinis milicininkas laiko save dievu, žodžiu, konfliktas, meilė, bet aišku, kad dabar valdžiai neduos ramybės, užgrobia lėktuvą ir pabėga taip į VFR.

Toks filmas apie Sovietinės Lenkijos kasdienybę. Lietuvos lenkams reiktų pažiūrėti. Apskritai nesuprantu, kodėl Lietuvos lenkai taip myli Rusiją. Neseniai kalbėjau su tokiu vienu vietiniu. Tėvas armijoje Krajova tarnavo ir t.t. Tai taip myli rusus, nekenčia ukrainiečių, kažkokia nesąmonė.

Ok, gero žiūrėjimo. 6/10. Nes šiek tiek lėtai nuobodokas, ypač kai pamiršti apie ką žiūri.

Leave a comment