Tags

, , , , , ,


Einam Rimi ir netikiu savo akimis – matau prie receptų padėta Meksikietiškos jautienos enčilados (enchilados) receptas. Rimi. Na, nu pavaro. Šiaip tai turi reikšti, kad visų ingredientų turėčiau lengvai nusipirkti tame pačiame Rimi. Na, beveik taip ir buvo. Išskyrus kukurūzų tortilijas. Nėra. Vien kvietinės. Na, sorry, bet kvietinės tortilijos tai man blynai, o ne tortilijos, na, geriausiu atveju lavašas, bet tik ne meksikietiškos tortilijos. Pačioje lentynos apačioje radau Corn tortilijas, jau apsidžiaugiau, kad jee, radau, bet pasirodo kukurūzų ir ten tik 30 procentų, o viskas likę – kviečiai. Hrrrr. Na, bet ką jau padarysi, užsimaniau, tai tiks ir beveik kukurūzinės tortilijos.

O taip prisiminiau kaip seniau skaniai valgydavau enčiladas Guacamolėje. Viskas, noriu pasidaryti namie nors tu ką. O čia dar paskaičiau, kad imam visą jautienos gabalą ir jį verdam. Čielą. Visą. Aš visada prisibijau jautienos, nes su ja sunkoka, o čia kaip tik gera proga išbandyti savo virtuvinius įgūdžius dirbant su jautiena.

Reikės (rašo, kad 5 porcijom, o man gavosi 4):

1 kg jautienos sprandinės arba mentės (aš ėmiau mentę)

druskos ir pipirų

3 valg. šaukštai aliejaus

2 vidutiniai svogūnai (nemaži)

1-3 arbatiniai šaukšteliai aitriosios paprikos (dėjau tik 1, nes ne vienas valgysiu)

2 arbatiniai šaukšteliai malto kumino

2 arbatiniai šaukšteliai maltos kalendros

0,25 arbatinis šaukštelis kajeno pipirų (paprikos) (berods 0.5 įdėjau)

4 skiltelės česnakų (didelių skiltelių)

500 g trinti pomidorai arba natūraus pomidorų padažo (radau kažkokio Rimi natūralaus padažo, labai tiko)

100 ml raudono vyno (vyno neturėjau, kažkaip negeriu paskutiniu metu, tai paėmiau 2 valg. šaukštus acto ir praskiedžiau 100 ml vandens)

12 tortilijų (aš tik 8 panaudojau)

240 g čederio sūrio (aha, ieškojau būtent čederio ir manau būtent jis čia tinka labiausiai.)

Ok, viską susiperku. Šiaip nepasakyčiau, kad brangu, tų enčiladų gavosi daug, tai palyginus su restoranu žymiai pigiau. Ir čia dar jautiena, o ne vegetariška, kokią aš seniau valgydavau.

Viską susipjaustau iš anksto. Ai, man taip labiau patinka, negu po to skubėti, kad nepridegtų.

Ėmiau visą jautienos mentės 1 kg gabalą. Niekaip nepjausčiau. Nuploviau, šiek tiek nusausinau (rašo, kad gerai nusausinti su popieriniu rankšluosčiu), na, tiesiog pasirodo, kad neturiu popierinių rankšluosčių, na, ne visai savo namuose gaminau, tai ką radau, tą. Įkaitinau keptuvę, šiek tiek aliejaus ir visą šmotą į keptuvę. Druskos, pipirų ant viršaus. Hmz. Šiek tiek pavartant (dar kur nebuvo druskos ir pipirų) kepiau kokias 7 minutes, gražiai apskrudo visi šonai. Na, gražu.

Troškintuvo nebuvo, tai radau didelį stiklinį indą, palaisčiau dugną alyvuogių aliejumi (čia aš taip sugalvojau, ne pagal receptą) ir įmečiau visą apkepintą šmotą jautienos. Na, jo. Gerai atrodo.

Tada keptuvėje pakepinau svogūnus. Rašo kokias 5 minutes, bet aš trumpiau, nemanau, kad tiek daug reik.

Subėriau aitriąsias paprikas, kuminą, kalendrą, kajeno ir juoduosius pipirus ir pakepinau dar iki minutės, po to smulkiai pjaustytus česnakus subėriau ir dar 30 s.

Supyliau pomidorų padažą, vyną, tiksliau actą su vandeniu. Išmaišiau ir viskas.

Visą skystymą užpilu ant jautienos šmoto ir kadangi neturiu dangčio tai viską kruopščiai apvynioju folija. Kaip koks čeburekas gavosi, keista asociacija. Na, bet žodžiu, praktiškai sandariai. Ir šaunu į orkaitę. 150 laipsnių temperatūra. Kepti reikia 2-2:30 valandų. Kepiau 2 val., bet manau, kad dar 30 minučių tikrai būtų pravertę, tiesiog labai jau valgyt norėjau. Na, ir bijojau, kad nesudegtų. Sudegti tikrai negalėjo, viskas plaukė, žodžiu dar kokią valandą būtų kepę ir tikrai niekaip nesudegtų. Taigi kitą kartą tikrai laikysiu 2:30, manau, kad lengviau bus plėšyti mėsą.

Išsitraukiu mėsos gabalą, leidžiu kelias minutes atvėsti ir pasiėmęs dvi šakutes pradedu plėšyti. Pradžioje nelabai gaunasi, bet vėliau įgūstu, taip pasukant, visai neblogai gaunasi. Tai štai kaip gaminama plėšyta mėsa. Dar pabaigoje ir rankom paplėšau. Šiaip sunkioji dalis šita. Nes valgyti norisi, liko 15 minučių iki gaminimo pabaigos, o tu stovi ir kaip durnas plėšai. Žodžiu, tikrai geriau iš anksto tą pasidaryti arba skirti laiko, kad pilvas dar neurgztų.

Tas pagal recepta reiktų dėti į šaldytuvą 20 min., bet aš noriu valgyti ir nelabai suprantu kokiu tikslu, na, gal kas sūris nesilydytų, bet pas mane atšala pakankamai kol plėšiau. Suberiu pusę normos sūrio išmaišau. Supylu trečdalį padažo, na, to skysčio kur liko kepant mėsą. Recepte parašyta, kad reikėjo nukošti, nesupratau kaip ten košti ir ką palikti, ar skystymą palikti, ar skystymą išmesti, pagalvojau, kad nekošiu, nes man taip visai patinka. Ir viskas buvo ok. Taigi viską išmaišiau.

Trečdalį padažo išpyliau ant blėkos, tada imu tortiliją, suvynioju mėsa ir sujungimu į apačią dedu į blėką, na, į padažą. Jėga, nei šildyti tu tortilijų reik, nei kokių medukų, kad susegti, viskas puikiai dėliojasi.

Tada pagal receptą reikia viršų patepti aliejumi, bet aš pagalvojau, akd mano padažas ir taip riebus, tai netepsiu. Taigi likusiu padažu apipyliau enčiladas, na, su mintimi, kad prie jo turėtų lipti sūris. Ir likusį sūrį išbarsčiau ant enčiladų ir tikrai jis prie padažo gražiai prilipo.

Ir į orkaitę. Recepte rašė, kad apvynioti kruopščiai folija, bet, ai, man bus gerai ir be jos. Jaučiu, kad bus ok, nors ir rizikavau, kad sūris perkeps.

Bet ne, 200 laipsnių 15 minučių dar orkaitėje, iš principo aš tiek neišlaukiau, nes juk viskas iškepę, reikia tik mėsą pašildyti ir, kad sūris išsilydytų.

Ir ką?

Man gavosi tik 8, nors rašė, kad gali gautis 12. Čia gal kad mėsą per stambiai suplėšiau, dar 10 galėjau padaryti, bet ne 12, o pakelyje 8, tai gautusi, kad 6 tortilijos liktų džiūti, geriau tada storesnės, riebesnės tortilijos su daugiau įdaro.

Tobula.

Šiek tiek aštroka, mano draugei per aštru, o man kaip tik, net galėtų būti ir aštriau, bet, ai, taip kaip tik skonis labiau atsiskleidžia.

Tobulas patiekalas. Skanu be galo. Pasigamina iš tikrųjų lengvai, nors atrodo, kad čia du aukštuosius reikia baigti (blin, nevykęs palyginimas, nes du ir esu baigęs), kad tokius dalykus gaminti. Na, tiek, kad ilgai darosi, nors tas ilgai, tai irgi įmeti į orkaitę ir lauki dvi valandas, kiną galima spėti pažiūrėti ar šiaip ką nors.

Tisiog, kažkas tokio.

Advertisements