Filmas: Alla luce del sole / Входите при свете / By the Light of Day / Come Into the Light (2005)


Dar vienas filmas iš Antano L. sąrašiuko Alla luce del sole:

alla-luce-del-sole

2005 metų italų gamybos. Retesnis filmas. Net vertimo aiškaus nesugalvojau, nes rusiškai verčia “Входите при свете”, o angliškai dar blogiau: “By the Light of Day” arba  “Come Into the Light”  arba “In the Light of the Sun”. Luce kaip suprantu reiškia “eiti, vaikščioti”, o sole – “saulė”. Na, kažkas su vaikščiojimu po saule ar į saulę, ar dar kitaip.

Kadangi retesnis filmas, tai įdedu nuorodą į pilną filmą su rusišku (gal ir angliškas ten yra nepatikrinau) vertimu:

http://gloria.tv/?media=603891&language=f9puTmVXQS2

Filmas paremtas tikrais įvykiais. Kunigas Pino Puglisi atvyksta į savo gimtąjį miestelį Palermo srityje. Bažnyčia ištuštėjus, o miestelį valdo mafija, kuri net vaikus verčia dirbti jiems. Pino Puglisi nutaria padėti vaikams. Tačiau mafijai jo darbai labai kliudo ir todėl jie nusprendžia jį pašalinti. 1993 metais per kunigo 56 gimtadienį tai ir padaro.

Man visada patiko itališki filmai. Nežinau, aš jaučiu jiems kažkokią silpnybę, ta italų kalba tokia skambi, gražūs vyrai, gražios moterys, įdomi kultūra ir papročiai.

Pirmiausiai filmas apie tikrus kunigus. Kai tik koks kunigėlis padaro nuodėmę tai per visas žiniasklaidas mėnesiais skalambija. O kai pasirodo tikras kunigas, kuris daro gerus darbus, tai visi tyli, nebent kokią labai mažą ir trumpą žinutę paskelbia. Na, taip, tokių žmonių mažuma. Kaip ir kunigų. O ką kunigai kitokie žmonės nei mes? Jie irgi bailiai, prisitaikėliai ir pan. Juk mes dauguma tokių.

Ir antra, tai apie žmoniškumą. Juk nebūtina būti kunigu, kad darytum gerus darbus. Ir tikrai yra ir ateistų, kurie nepabijo kovoti prieš neteisybę, už tiesą, už ateitį, už kitus žmones. Deja, tokių mažuma. Aš ir nepriklausau tai didvyrių kastai. Nors pažiūrėjus tokius filmus norisi ką nors gero padaryti. Ir ką nors padarau. Tik ne tokio grandiozinio kaip šis kunigas.

alla-luce-del-sole (3) alla-luce-del-sole (4) alla-luce-del-sole (5) luca-zingaretti-e-alessia-goria-in-una-scena-del-film-alla-luce-del-sole luca-zingaretti-in-una-scena-del-film-alla-luce-del-sole (1) luca-zingaretti-in-una-scena-del-film-alla-luce-del-sole (2) luca-zingaretti-in-una-scena-del-film-alla-luce-del-sole (3)

Filmas man patiko, rekomenduoju ir kitiems pažiūrėti.

2 comments

  1. Aha, pagal prasmę “Dienos šviesoje” visai neblogai. Tipo, va, ką mafija išdarinėja ir nebe naktimis, o išnaglėjo ir daro juodus darbelius dienos šviesoje. O aš galvojau šiek tiek kitaip, kad va kunigas su savo gerais darbais prašviesina mūsų pasaulį, todėl ir sakiau, kad “einant link saulės šviesos”. Va, angliškai ir yra keli variantai.

    Like

Leave a comment