Žaliavalgiškas apelsinų ir mėlynių kreminis tortas


Taip seniai dalinausi kokiu receptu, kad galima pagalvoti, jog per savo žaliavalgystę nieko skanaus nebevalgau, o vien tik žolytę. Ot ir ne. Kad tą įrodyti pasidalinu super skaniu ir gaiviu bei be abejonės sveiku žaliavalgišku (raw) torto receptu. Ir kas įdomiausia, kad net ne aš jį gaminau, o mano dukra. Vyresnė. Oi, dar ji neseniai darė vegetariškus mėsainius, tai irgi afigiet gavosi. Jei kam įdomu galėsiu paklausti jos recepto, nes žiauriai geri ir įdomūs buvo. Aha, be mėsos, bet “mėsos” paplotėlis buvo, labai gera imitacija ir net skonis užnešantis.

Oi, nenukrypstam nuo temos. Tortas.

Reikės.

Pagrindui:

220 g. įvairių riešutų (anarkandžių ar dar kokių), gal net šiek tiek daugiau nei 220 g.
175 g. datulių (be kauliukų)
šiek tiek druskos

Apelsinų dalis:

450 g. anarkandžių riešutų
180 g. apelsinų sulčių
160 ml agavos sirupo
100 g. išlydyto kokosų aliejaus
1 citrinos sultys
visų panaudotų citrusinių vaisių žievelių
šiek tiek druskos

Mėlynių dalis:

200 g. mėlynių (tinka ir šaldytos)
60 g. apelsinų mikstūros

Paruošimas:

1. Pagrindas. Sudedam visas sudedamasias dalis į daržovių pjaustyklę (geriausia su S formos peiliuku) ir sutrinam. Sudedam į torto formą, išlyginam ir dedam į šaldytuvą. Aš tai čia patobulinčiau. Įdėčiau dar grikių arba linų sėmenų miltų. O jei dar ir netingėčiau, tai pasidaryčiau tešlą ir džiovintuve išdžiovinčiau, kad gautusi apykietis padas. Bet aišku, kad tingiu taip daryti, tai gerai bus kaip ir numatyta.

2. Apelsinų mikstūra. Sudedam visas dalis išskyrus žieveles į mikserį ir labai gerai sutrinam. Po to įmaišom vaisių žieveles. Hmz, nemačiau aš jos torte jokių žievelių. Bet gal ir dėjo. Atsidėti 60 g. mikstūros, o visa kitą ištepti tortinę, na, tą, kur pagrindas, ir vėl į šaldytuvą.

3. Mėlynių mikstūra (įdomų žodį sugalvojo dukra – mikstūra). Vėl metam viską į mikserį, tame tarpe ir 60 g. apelsinų mikstūros ir trinam. Dukra nepagailėjo ir sudėjo 400 g. mėlynių. Trinam iki kreminės tekstūros. Užtepam ant viršaus mūsų ruošiamo torto ir dedam nakčiai į šaldytuvą.

Papuošiama apelsinais, mėlynėm ar dar kuo norite.

Viskas. Juk lengva, ane? Nėra tie žaliavalgiški tortai sunkiai padaromi.

Zalias_raw_tortas

Gal sunkiau gauti kokosų aliejaus bei agavų sirupo, kad jie būtų žaliavalgiški. Bet šiaip visi kas užsiima žaliavalgiškais produktais, siūlo ir juos. Atrodo lyg brangu, bet kai paskaičiuoji kiek visas tortas kainavo ir kiek kainuotų nusipirkti jau gatavą, tai visai nebebrangu.

Labai gaivus gavosi. Dukra ruošiasi dar vieną šiek tiek kitokį daryti. Fain 🙂

Skanaus ir jums.

7 comments

  1. Oi skaniai atrodo… Bet man per brangu tokį darytis 😀 Tai aš va pasigrožėsiu nuotraukair užteks. Figūrai irgi į naudą išeis 🙂

    Like

  2. Jei daryt tortus, tai kaip ir sunku rasti. Tiksliau rasti nesunku, sunkiau rasti nebrangiai tuos pačius produktus. O jei daryti žaliavalgiškas salotas ar kokteilius tai nei sunku, nei brangu.

    Like

Leave a comment