Atsargiai – žaliavalgystė


Radau įdomesnį video seminarą apie žaliavalgius. Todėl pasidalinu su jumis. Pradžioje parašysiu trumpą santrauką lietuviškai to ką šneka, o po to dar keletą savo pastabų. Aišku, kas mokate rusiškai, šimtą kart geriau žiūrėti visą originaliai, negu mano santrauką. Tiesiog lietuvių kalba nemačiau nieko panašaus parašyta, todėl nutariau pasidalinti. Lietuviškai eina arba euforija kaip tai gerai, arba atvirkščiai – kaip tai blogai. Kaip visada gyvenimas nėra juodai baltas ir kai viename video pamačiau kalbas apie vitaminą B12 supratau, kad ir žaliavalgystėje yra daugiau spalvų. Žiūriu, video apie problemas, o galvoju, bus įdomu pažiūrėti, pasirodo, kad įdomiau, nei atrodė iš pavadinimo.

Врач М.В.Советов.Трудности перехода на сыроедение

Gydytojas M. V. Sovetov. Sunkumai pereinant prie žaliavalgystės

Gera gydytojo pavardė – Patarėjas 🙂

Ok. Pasirodo, kad rusų kalba yra be galo daug video apie žaliavalgystę, kad vyksta web seminarai, kurie tęsiasi net ne valandomis, o paromis, žodžiu daug informacijos, tik laiko reikia surasti. Tie kas domisi žaliavalgyste primygtinai rekomenduoju, bent šiek tiek pasidomėti plačiau, ne vienu žaliavalgiu, o daugiau nuomonių, daugiau patirčių.

Taigi. Trumpai bandau parašyti ką kalbėjo beveik 3 valandas. Su perėjimu prie 100 proc. žaliavalgystės reikia labai atsargiai. Pateikiamas pavyzdys, kai žmogelis staiga perėjo 100 proc. prie žaliavalgystės ir numirė. Jep. Galima ne tik kad sau pakenkti, bet net mirti galima. Tiesa, tokių atvejų mažuma, bet juk nenorim patekti į tuos atvejus, todėl visada geriau žinoti daugiau ir būti atsargesniam. Pateikiamas atvejis, kai žmogelis staigiai perėjo, organizmas pradėjo valytis, atsilaisvino kraujo krešulys, užkimšo kraujagyslę ir šakutės, žmogus mirė. Aišku, gal ir taip būtų miręs, gal čia tik sutapimas, bet, kaip sakoma, atsarga gėdos nedaro.

Kas vyksta kai pereinama nuo tradicinio maisto, prie žaliavalgio. Sovetov gražiai vaizdingai papasakoja, aš tą grožį praleisiu ir pateiksiu tik pagrindines mintis.

Pirma. Vyksta organizmo valymasis. Atseit, mūsų žarnos aplipusios gličia mase, ypač nuo miltų, todėl mums sunku ką suvirškinti, nes tiesiog maistas nesiliečia su žarnomis. Na, ir viso kito organizmo valymasis bei persitvarkymas, reorganizacija, net ląstelių lygyje prie kitokio maisto. Tas trunka ilgai. Metais. Va, viena iš pagrindinių minčių, kad tapti tikru žalivalgiu ir iš to turėti naudos reikia ne mėnesių, o metų.

Antra. Fermentai. Kaip žinia maistą virškina pirmiausia fermentai. Ir mūsų organizmas gamina tokius fermentus ką mes valgome. Valgome mėsą, gamina fermentus, kurie virškina mėsą. Termiškai apdorotą maistą, virškinam termiškai apdorotą. Valgom žalią, gamina tokius fermentus. Tiesa, jei dešimt metų valgėm vienokį maistą, tai organizmas per 15 minučių neišmoksta gaminti kitokius fermentus. Todėl jei buvom 100 proc. valgytojai termiškai apdoroto maisto, o dabar 100 proc. žalio, tai mes tiesiog neturim fermentų, kurie tai suvirškintų ir nors mes valgome gerą maistą, bet iš tiesų mes badaujame.

Trečia. Mikroorganizmai. Kaip žinia bakterijos esančios mūsų žarnyne atlieka ypatingai svarbų vaidmenį maisto pasisavinime. Ir čia ta pati problema, kad termiškai apdorotas maistą valgo vienos bakterijos (pūvėsio), o žalio – kitos (bifido). Ir jei staigiai keičiam, tai vėl negauna organizmas reikiamų medžiagų.

Išvada. Staigus keitimas gali būti pavojingas. Rekomenduoja pradžiai 70 proc. žalio maisto, tada stebėti. Mėnesiais. Ir jei viskas gerai, tada didinti. Kaip žinoti ar viskas ok. Stebėti savijautą. Jei pilni energijos, jei ryte keliatės lengvai, tai ir ok. Taip pat, jei gera nuotaika, tai irgi ok. Šiaip nereikia užmiršti ir tikslo. Tikslas, ne žaliavalgystė, tikslas gera savijauta ir sveikata. Dar galima stebėti nagus, odą, plaukus. Jei tarkim nagai lūžinėja, trapūs, tai aišku, kad organizme kažko trūksta.

Na, o dabar nuo savęs pora eilučių. Oho, kaip sutrumpinau. Aišku, kad praleidau daug patarimų. Aišku, kad šiame video yra šiek tiek reklamos, nes šis gydytojas užsiima privačiomis konsultacijomis, pagalba pereinant prie žaliavalgystės. Na, taip jam irgi gyventi reikia. Bet panašu, kad jis informacija dalinasi nuoširdžiai, nieko nenuslėpdamas, o į konkrečius klausimus tiesiog bijo atsakyti plačiai, nes nežinant visos situacijos, nestebint proceso galima žiauriai pakenkti kam nors besigidančiam (turinčiam problemų) savarankiškai.

Dar rekomendavo badauti kartą į savaitę. Gal. Aš dar iki to nepriaugau. Arba gal man nėra kur skubėti. Nes iš principo pagal jį badavimas pagreitina organizmo išsivalymą. O kur man skubėti? Diržą jau perkėliau per 7 skyles. Į baseiną ateinu, pilvas plokščias, įdomu, kad dabar automatiškai be pastangų įtraukiu pilvą, nors šiaip tai, jei išpučiu, tai jis yra.

Beje. Aš pats nežinodamas, kad negerai, ne iš karto tapau 100 proc. žaliavalgiu. Na, kaip aš ir anksčiau mėgdavau salotas, vaisius, uogas. Todėl nebuvau 100 proc. termiškai apdoroto maisto valgytojas. Net kokį 30 proc. tikriausiai buvau žalio maisto valgytojas. Gal dėl to man taip lengvai viskas gavosi. Nors pirmą pusmetį aš tapau kokį 80-90 proc. žaliavalgiu. Valgiau tuno salotas, lašišą, kiaušinį, sūrį. Ko atsisakiau 100 proc. tai mėsos ir miltinių. Po pusmečio, t.y. dabar, tapau kokį 99 proc. žaliavalgiu. Nesu 100 proc. Va, buvo balius, tai buvo tokių įdomių vieno kąsnio sumuštinių, tai paėmiau visų po vieną ir paragavau. Įdomu, toks jausmas jog skonio receptoriai atsigavę, labai jaučiasi skonis. Bet tai 4 sumuštinius per visą vakarą !!! Seniau būčiau kokį 20 vienetų plius karštas maistas. Ai, dar per dukros gimtadienį torto gabaliuką suvalgiau. Beje, įdomus pastebėjimas, kad ant rytdienos buvo beveik užkietėję viduriai. Lyg ir mažas gabaliukas, bet taip staigiai sureagavo. Ai, dar prie stebėsenos ar viskas ok su žaliavalgyste pridėčiau išmatų stebėjimą. Kakutis turėtų būti nei per minkštas nei per kietas. Nors daugiau į minštumą. Spalva ir kvapas irgi pasikeitė. Nesmirda taip smarkiai kaip seniau. O ir sisiukas dabar toks gražus, šviesus, skaidrus ir kvapas nebe toks intensyvus kaip seniau. Ai, dar dėl sisiuko. Kažkur skaičiau, bet nepatikėjai, kol pats nepamačiau. Burokėliai. Juk visi žinom, kad pavalgius burokėlių, po to sisiukas paraudonuoja. Taigi skaičiau, kad tai reiškia, jog nenormaliai organizmas dirba. Sveikas organizmas turi suvalgyti burokėlį ir sisiukas likti šviesus. Prieš kelias dienas pasidariau burokėlių salotas. Prisivalgiau daug. Po to žiūriu, ei, sisiukas tai neparaudonavo. Geras.

Savijauta tai afigiena. Savijauta geriausias motyvatorius. Šeima valgo, kemša visokius skanėstus, kvapai eina, blin, kaip norisi. Bet galvoju, vėl pradėsiu, vėl sugrįšiu į tą blogą savijautą. Ai, geriau pakentėsiu, bet išlaikysiu tą gerą savijautą. Ir dabar supratau ką reiškia posakis: Valgau tam, kad gyvenčiau, o ne gyvenu tam, kad valgyčiau. Sunku net nupasakoti, bet supratau jo esmę.

 

10 comments

  1. Prikolnai kad “syrojedenije” galima išversti ir kaip sūriavalgystė”:

    1. čia tie kurie mėgsta valgyti viska sūriai

    2. arba mėgsta valgyti sūrius

    🙂

    Like

  2. O kur gauti priejima prie to anrtojo webinaro apie parazitus musu organizme ? Labai noreciau paklausyti. Beja labai geras sitas postas ir video apie zaliavalgyste. labai informatyvus.

    Like

  3. O, koks sutapimas. Aš kaip tik šianakt pagalbojau, kad reiktų man pažiūrėti apie tuos parazitus. Nuojauta kažkokia. Pabandžiau ieškoti. Aha, ne taip ir paprasta. Pasirodo apie parazitus kalba kitas žaliavalgis Фролов Ю. А. Yuotubej pagal jį paieškojus yra nemažai. Pvz. https://www.youtube.com/watch?v=mZCzgRvPaPA – Уникальный вебинар Фролова Ю. А. — “Паразиты — Гельминты — Черви внутри нас”. От 13 мая 14г.. Tiesa, aš dar jo nežiūrėjau – 4,5 val 🙂 Bet yra mačiau ir trumpesnių jo paskaitų.

    Like

    • dekui labai kad dalinates informacija. butinai paziuresiu kai bus laiko 🙂 labai domiuosi sveika gyvensena, bet ne visada lengva rasti info apie tai.

      Like

  4. Pažiūrėjau kol kas tik 30 min, bet man jau atrodo, kad turiu 🙂 Visada taip, kai tik paskaitai apie kokią ligą, tai jau atrodo, kad ir sergi ja.

    Like

  5. paklausius valanda jau baisu darosi. 100 % turiu situ parazitu. visi turi! dabar svarbiausiai kaip nuo ju atsikratyti !

    Like

  6. Po valandos žiūrėjimo aš jau turėjau kokių 5 rūšių kirmėlių ir buvo nebeaišku, kaip čia aš vis dar gyvas, nes dauguma su labai skaudžiomis pasekmėmis. Bet man susidarė įspūdis, kad pabaigoje sakys, kad dabar laikas pirkti jo kažkokį produktą ir tada viską sužinosite.

    Po dviejų valandų žiūrėjimo. Gražina Gum savo facebook puslapyje https://www.facebook.com/zalireceptai paskelbė praktiškai tą pačią informaciją tik sutrumpintai labai. Be to davė rekomendacijas ką valgyti ir ko ne.

    Naudoti: pelyno arbatą, kajeną, imbierą, česnakus, svogūnus, garstyčias, krienus, gvazdikėlius. Mažinti gyvūninės kilmės bei organizmą rūgštinančių produktų: baltų miltų, cukraus, alkoholio, kavos.

    Kaip suprantu, geriausia tapti žaliavalgiu. Ot, man patinka Gražina. Ir kam dar nebuvo aišku davė dar aiškesnį receptą.

    Gerti žalius kokteilius. Tada darykit tokį mišinį: Miltelių: 5 v.š cinamono, 1 v.š gvazdikėlių, 2 v.š pelyno, 2 v.š ciberžolės. Sumaišyti miltelius su 3 – 5 v.š medaus. Formuoti žiniukus. Žirniukus formuoti galite mažesnius pagal vaikučių amžių. Sudėti į maišelį ir į šaldiklį. Vaikams po 3-4 žirniukus prieš pietus ir vakarienę. Taip visą mėnesį. Arba su džiovintais vaisiais vietoj medaus – datulėm, razinom.

    O, nusipirkau visų dalių, tik vėlai vakare namo grįžau, nebebuvo jėgų darytis žirniukų. Ai, pelynas tai kartusis kietis, taip vaistinėse parduodamas.

    Po 3 val. žiūrėjimo vis dėlto davė šiokias tokias rekomendacijas dėl maisto:

    čeremša (laukinis svogūnas), žirniai, ridikai, ridikėliai, ropės, pipirai (juodieji, raudonieji, kajano), krapai, ševelje (nesupratau kas čia), kopūstai, linų sėmenys, ananasai, arbūzai, greipfrutai, spanguolės, gervuogės, citrinos, kalendra (kinza), kmynai (lyg tai), bazilikas, kardomonas, moliūgo sėklos – ypac prieš askarides, spalinukes, arbūzo sėklos, voveraitės (?), krapų sėklos, granato kauliukai, valerijonas, бессмертник, sezamo aliejus, eukaliptas, eglė.

    Čia susirašiau kas daugiau nei Gražinos Gum. Nes tą ką sakė Gražina irgi minėjo. Gal ne viską spėjau susirašyti, rusiškai visgi, gal ką ne taip nugirdau.

    Taigi po trumpų rekomendacijų, dar 1:30 įkalbinėjo pirkti jo produktą. Gal. Gal ir logiškai jis ten kalba.

    O aš kol kas pasidariau darbe arbatas. Viena tokia: šaukštelis pelyno (karčiojo kiečio žolės), šaukštelis gvazdikėlių, 4 šaukšteliai cinamono, šauktelis medaus ir pusė šaukštelio kajano pipirų. Kita vietoj kajano pipirų dėjau ciberžolę. Šiaip visai skaniai gavosi.

    Nes šiaip tai man skauda kepenis. Na, taip visi sako, kad kepenų neskauda. Ir daktarai. Ir sakė, kad man viskas ok. Bet man kepenis skauda. Gal tikrai ten koks parazitas sėdi?

    Like

    • Taip ir nedaziurejau to video apie kirmeles ir parazitus. Nepatinka man tokios personos kurios darosi reklama. vat jei dabar nori suzinoti kaip atsikratyti tu kirmeliu tai pirk mano produkcija, is tos serijos. Prarandu susidomejima, nezinau ar ziuresiu iki galo… ir kodel jis su tamsiais akiniais nuo saules…. ??? vat man grazina gum labai patinka kad ji dalinasi informacija. Beja visa ta info apie kirmeles is to video galima rasti gnygoj rusu kalba (410p.) Yra elektronine versija jos. Jos dar neskaiciau bet aprasoma viskas plius gydymo metodika. Ja galima atsisiusti is cia: http://www.koob.ru/semenova/ochistis_ot_parazitov.
      Is sito saito daug atsisiunciau knygu apie sveikata. Beja dar radau straipsni vienos zolininkes apie parazitus:
      http://www.15min.lt/ji24/straipsnis/savijauta/zolininke-dominika-balciune-pats-laikas-isvalyti-organizma-nuo-kirmeliu-specialistes-receptai-555-528140?psl=1.
      Dar nusipirkau dvi knygas apie zaliavalgyste del ivairumo: Olga Dzindzeleta ,,Sveiki ir skanus kokteiliai, smuciai ir kiti gaivieji gerimai,, ir
      Jurgita Djakonovaite ,,100 zaliavlgisku receptu,,
      labai rekomenduoju abi pasipildymui savo kolekcijai papildomai prie grazinos receptu 🙂

      Like

  7. Oi, ačiū Viktorija už puikią nuorodą. Kiek ten knygų. Aš jau kuris laikas kai tik būnu Minske vis bandau nusipirkti kokią rusišką knygą apie žaliavalgystę, bet vis nerandu. O čia tiek knygų iš kart. Lietuviškas visas turiu. Tame tarpe ir tas kur išvardinai. O to video tai tikrai gali nebežiūrėti. Aš baigiau žiūrėti, tai jei domina rekomendacijos 3 val. 10 min ir viskas 🙂 Bet šiaip geriau Gražina Gum. Arba kad ir ta žolininkė, kur davei nuorodą.
    Ai, o aš jau kuris laikas valgau tuos Gražinos Gum žirniukus ir savo mažei duodu. Vyresnė atsisakė pora kartų pabandžiusi, žmona irgi. Kas svarbiausiai girdau jau kelias dienas mažę, viskas ok, geria ramiai, nesirauko. Duodu žmonai, ta: – fuuu, kokia šlykštynė, kaip neskanu. Tai dabar ir mažė jau kartais zyzia, kad neskanu. O šiaip tai nežinau, atrodo, kad yra kažkoks rezultatas. Net nežinau kaip pasakyti, bet mažė pradėjo sveikiau atrodyti. Mažiau valgyti. Pagyvensim pamatysim. Iki.

    Like

Leave a comment