Svorio metimas. Žaliavalgystė


Prieš tris metus dariau tą patį. Tik gaila nesusirašiau kg tai dabar nebeatgaminu tiksliai. Prieš tris metus pamenu, kad tikrai svėriau virš 100 kg.  Rašiau, kad numečiau 15 kg ir kad iki idealaus svorio reikia dar 5. Kažkur nesueina skaičiai. Gal tada įsivaizdavau savo idealų svorį kitokį. Gal tikrai galvojau, kad 80 kg būtų idealu, bet ir vis tiek jei virš 100, kad ir 102 (ar net 112?), tai nesigauna 80.

Žodžiu, prasidėjo žiema, darbas, stresas ir užmečiau žaliavalgystę. Svorio priaugau iki 96 kg. Aha, bent jau ne dvigubai kaip man buvo prognozuota. Savijauta pablogėjo vėl: širdis (kartais taip suimdavo, kad šakės), galva, žodžiu, supratau, kad su tokiu svoriu tik į kapines. Ir tai gaila tų, kurie turės mane nešti tokį sunkų. Vasaros pradžioje vėl pradėjau savo žaliavalgystę, numečiau 16 kg, dabar sveriu 80 kg. Na, va, dabar turėsiu išsisaugojęs skaičius.

Nors pagal skaičius dar ir ne visai idealas, bet apskritai esu patenkintas dabartine savijauta ir išvaizda. Kietai, pirkau džinsus, tai vaizdelis neblogas. Tačiau vėl artėja žiema. Mano savamokslio žaliavalgystė neatlaiko žiemos speigų, t.y. parduotuvėse nebelieka šviežių vaisių pasirinkimo. Vaikščiojau po knygyną kol žmoną šmutkių ieškojo. Žiūriu – knygos apie žaliavalgystę. O, galvoju, pavartysiu. Pica, sušiai, rusiški barščiai, sausainiai ir net žaliavalgiški tortai. Kąąąą? Nusipirkau pora knygų.

Aha, žaliavalgiški kokteiliai ir sausainiai. Taip lengvai ir nepadarysi, kai neturi technikos. O ką aš uždirbu, visus pinigus atiduodu žmonai, kad aš galėčiau iki išnaktų dirbti. Joma jo. Grįžtam naktį namo. Žmona šokoladuką už tokias kančias gauna. O aš ką? Nieko. O, jei susidžiovinčiau kokių skanėstų? Arba ir kokteilį kokį sveiką. Aha, kad ir naktį. Vis geriau, nei nieko arba ko nors nesveiko. Taigi paskaitinėju knygas. Man būtiniausiai reikia trintuvės ir džiovintuvo. Ok. Žmona perkasi gerą blenderį, ten kažkur 2-3 šimtai. Čia rašo, kad reikia super tvirto ir galingo. Vadinas kokį 500 Lt, maksimum 800 Lt (čia jau super super). Dar džiovintuvas. Geras, manau, kokį 200 Lt. Iš viso – 1000 Lt. Įmanoma. Iš kart nuvarysiu ir nupirksiu. Nuvažiuoju į http://www.zaliavalgis.lt. Aha savaitgaliais nedirba. Bet per langą matau gražius trintuvus. Ok, užsisakysiu internetu. Prisijungiu. Pala pala. Trintuvas 2500 Lt. Kieeeeeek? O džiovintuvas? Ne pats geriausias 1300 Lt. Dar ten visokių priedų po 500 Lt rekomenduoja. Eeeee. Paskaitinėjau žaliavalgių forumus. Na, gal ir nebūtina pradedančiajam šitų galingų. O ir šiaip labai įdomūs forumai. Žaliavalgystė gali man būti ne tik priemone turėti normalų svorį, bet ir tapti hobiu. Juk dabar vienintelis hobis dirbti žmonai ir apturėti didelius stresus. Kažkuo reikia apkrauti smegenis, kad neišprotėtum absurdo pasaulyje. Jėga. Bus žaliavalgystė. Žodžiu, paskaitinėjau, paieškojau. Ir užsisakiau trintuvą už 1000 Lt. Tikiuosi geras bus. Ir dar džiovintuvą gerą. Na, išbandysiu, pasakysiu kas ir kaip. Dar ten visokie lėto spaudimo sulčiaspaudės (manau, kad man tikrai nereikia), po to spageti gaminimo aparatas. Jo jo, net ir spageti žaliavalgiški yra. Šituos gal kada nors.

Žodžiu, įtariu, kad tuoj dingsiu iš eterio, nerašysiu kelias dienas,  pasinersiu į žaliavalgystę. Grįžęs, pasidalinsiu skaniausiais receptais ir šiaip pradedančiojo nuotykiais ir rekomendacijomis.

12 comments

  1. O koks jūsų ugis? Aš pati numečiau iki 82kg nuo 103kg. Galiu pasidalint mamos salotomis. Tiksliau receptu. Fantastiškas dalykėlis, svarbiausia sočios. Jų pririji( kitaip pasakyti negalima nes žiauriai skanu) ir po to valgai visko ką nori jei telpa… net dabar seilės susirinko. Na o streso reikia vengti. Viename iš mano darbų, tenka būti su žmonėmis kyrie serga onkologinėmis ligomis. Beveik visi turėjo prieš tai streso pilną gyvenimą….mylėkit save labiau

    Like

      • Linoreta, butinai, kaip tik savaitgali šį lekiu namo ir žinau, kad bus tų salotų. Viską detaliai aprašysiu. Nes, jei sąžiningai, man nepavyksta padaryti jų taip, kaip mama, aš virtuvėje khm…retas svečias… 😀

        Like

        • Linoreta. Salotų recepto kaina kila… Nes šian žiūriu, kad po jų neturiu dar dvieju kg… Reikalauju mainų, aš tau receptą, tu mums įrašą savo bloge… 🙂

          Like

        • Raganaite, pasiūlymas gundantis 🙂 Jeigu tu dar prie recepto pridėtum kokį nors receptą valiai stiprinti, tada būtų garantuotai sutarta 🙂 O jeigu rimtai, tai matyt jau mano rašymo šarmas dingo…

          Like

  2. Staigiai nerti į žaliavalgystę yra pavojinga sveikatai. Nors svoris krenta, bet toks būdas nėra išsigelbejimas nuo visų ligų … Šviežiai spaustos želmenų sultys turi kenksmingų junginių. Žmonos draugė su želmenų sultymis sugadino sveikatą. Sekmės !!!

    Like

  3. Raganaite – 173 mano ūgis berods. O recepto laukiam, oi laukia,. Tokia intriga.
    linoreta – kai tik turėsiu ką parašysiu, dar nieko nepagaminau, neatsiuntė įrangos dar 🙂
    Gluosni, ačiū už perspėjimą. Tikrai skaičiau, kad su želmenimis reikia elgtis atsargiau. Pvz. pupelių ar pupų nuodingos, Tiesa, lyg yra kažkokia rūšis, kurios nenuodingos, tik kažin ar Lietuvoje tokių įmanoma gauti. Ten po to jei per ilgai augini ar tai per trumpai, tai tada irgi nuodingos. Jei neplauni, tai supūna. Žodžiu, savo želmenys pas mane numatyti tik kitam etapui, prieš tai išsiaiškinus kaip juos auginti reik. O kol kas imsiu visokius špinatus ir panašiai.
    O savijauta dabar tai afigiena. Pvz. atariu 12 val., skauda visus raumenis, pamiegu kokias 5 val. Atsibundu sunkiai, bet po valandos vėl žvalus, jėgos atsistatė. Kažkas nerealaus. Energijos tai oi, oi, oi kiek.
    Ai, yra ir šalutinių poveikių. Pvz. jei nepavalgau, tai pradeda suktis galva. Insulino tikriausiai kokio smegenys reikalauja. Ai, ir dar šalta dažnai. Seniau visur man per karšta būdavo, o dabar kaip ir žmonai – šalta. Skaičiau, kad taip dažnai būna. Žodžiu, labai įdomus hobis gavosi 🙂

    Like

  4. Ačiū, Dimka. Įdomus tavo įrenginys, nebuvau matęs iki šiol tokio. Aš tai nusipirkau tokią specialią tarką (irgi kainavo ne per daugiausia, kokį 20 – 30 Lt), kaip ir tarka, bet tokie labai ploni išeina. Nežinau kaip papasakoti 🙂

    Like

  5. Na, o sakykim, aš turiu smulkintuvą už 60 Lt, tai jis nesusitvarkytų? nes pvz.: tešlą blynams kai ruošiu, tai į jį visus produktus sumetu, dar kokią kriaušę ar šiaip kokį vaisių įdedu, tai labai gerai viską suplaka ir susmulkina…

    Like

  6. Knygose apie žaliavalgystę rašo, kad ypač galingas smulkintuvas reikalingas tam, kad sulaužytų baltymus iš žalių daržovių tokių kaip špinatai, nes mes dabar esam tinginiai ir tingim juos sukramtyti.
    Ką aš žinau, taip rašo. Aš tai linkęs manyti, kad užtektų ir paprasto. Ypač jei nesmulkinsi baltymų (na, ten kriaušės ir pan. vaisiai). Bet jei negausi baltymų, tai ilgai sveikas neturėtum būti. Bet aš manau, kad ir “neperlaužius” baltymų su super galingu smulkintuvu skrandis juos sulaužys, svarbu prisivalgyti žalių daržovių. Kadangi aš neturėjau jokio smulkintuvo ir mėgstu maksimaliai, tai ir nusipirkau super galingą.
    Taip kad pradžiai tikrai gali bandyti su paprastu. Tik dar priminsiu pora dalykų, turi būti: motyvacija, skanu, ir sotu.
    Ai, net nežinau ar kur užsirašiau, buvau numetęs iki 73 kg. tai iš viso gausis apie 30 kg. Oho. Na, bet dabar priaugau iki 76 kg.

    Like

Leave a comment