15 comments

  1. 🙂

    Man tai sukelia tik tarpvalstybinį juoką toji „rusas puls/puola“ bauginimas. Skaitau aš lietuvių/anglų/rusų propogandą… Paprasčiausiai reikia pasidinti Lietuvai išlaidas krašo apsaugai, o tai neatitinka NATO standartų, tai sugalvojo plačiai priimtiną argumentą – pavojus.

    Kokiek rusai mus puls? Taip Ukrainoje grubiai. Taip Gruzijoje grubiai. Taip ir kitur ne švelniai. 🙂 O kad Lietuvą pultų rusai – čia jau auksčiau mano paranojos lygio, kuris ir taip nėra pats žemiausias.

    O kas būtų jei Rusija *rimtai* sugalvotų įsiveržti? Net ir su NATO keliais naikintuvais – mes neapsigintume. Jei Rusija tam ryžtųsi, tai ji save diplomatiškai sužlugdytų ne vienam dešimtmečiui. Abejoju dėl to. Dėl Ukrainos – prašom. Vakarai remiai savaip, Rusija savaip. Kenčia Ukraina. Kažkas naujo? Manau, nieko. Vietnamas. Irakas. Afganistanas. etc. Lietuva per daug maža teritoriškai, mažareikšmė ekonimiškai, dantį girežianti tautelė, kuri reikštis pradėjo ne pagal savo dydį. Aš lietuvis.

    O dėl ekonominės priešpriešos tai čia viskas normalu. Ir паночка ne померла, o tik su provakarietiškais šventaisiais kovoja kaip moka 🙂 Ir man Rusijos veiksmai ne ką geresni už JAV išpindėjimą. Abi geros 🙂 O Lietuva turi svarų balsą, oh yeah. Hellelujah – hypocrytical democracy 😦

    Like

  2. Tai kad Rusija ir velnias dabar vienas ir tas pats.

    vėlokai. O kodėl Ukrainą užpulti gali, o mūsų ne? Šiaip mes net bendrą sieną turim su Rusija, gal pamiršai? Va, paskutiniai įvykiai, kai kraugerė Rusija jau net reguliarią armiją įvedė į Ukrainą. Kažkas gražiai išsireiškė – kas mus apsaugos nuo Rusijos vilkolakio?

    Like

  3. Užmiršti tai tikrai neaužmiršau. Aš ne ekspertas, bet pameginsiu argumentuoti.

    Kai nuvaromi keli lėktuvai JAV ir žūsta apie 3000 žmonių, o 2001 m. teroro aktas iššaukia neproporcionalų atsaką ir įsiveržiamą į suverenų Iraką. Virš 100 000 tūkstančio JAV kareivių įsibrauna į Iraką. Atsimenu tas naujienas iš Tikrito. Kad ir koks ten bebūtų žiaurus ir diktatoriškas režimas. Toliau į Afganistaną. Periodiškai su savo bepiločiais bombarduojamas Pakistanas ir žūsta ne vienas šimtas civilių. Taip pat ir šiemet. Ups, mes netyčia. Kai 2011 m. su sąjungininkais bombarduojama Libija. Kišamasi į Siriją ir vykdomos karinės operacijos. Somalio ir kitų Afrikos valstybių neminėsiu. Viskas oficialu. Tai čia turbūt provakarietiška norma. Ir tai ne pilni paskutiniai penkioliką metų.

    Rusija ne geresnė. Taip. Kodėl nepultų:
    1. Mes NATO narė. Rimtas argumentas.

    2. Remiuosi premjeru ir gynybos ministru, kurie laikosi tokios pat pozicijos – Rusija Lietuvos nepuls. Jie turi daugiau slaptos informacijos už mane, na ir turbūt už tamsta 🙂

    3. Panašumu matau į tai, kad jei JAV pultų Iraną, o Rusija pultų Baltijos šalis, abejais variantais kiltų tiek pašalinių problemų bepuolančioms šalim, kad naudos būtų daugiau nepuolant.

    4. Tikimybė yra. Taip ji didesnė, nei rytoj bus pasaulinė taika. Bet mažesnė, nei pasikeistų užkietėjusio Lietuvos nacionalisto ir aršaus Rusijos nemegėjo nuomonė. Ne, čia ne apie tamsta 🙂

    Like

  4. Dėl JAV galiam ginčytis, bet čia kita tema.

    1. Taip rimtas argumentas. Bet negali pasitikėti, kad svetimas gins tave, jei pats nesiginsi. Be to istoriniai atsiminimai nekokie. Po karo Lietuvos partizanai tikėjo, kad tuoj ateis amerikonai ir išlaisvins Lietuvą. Deja. Na, aš ir tikiu, kad šį kartą NATO padėtų, bet geriau ir pačiam nemiegoti.

    2. Tiesą sakant juokingas argumentas. Jie remiasi tavo 1. argumentu.

    3. Jei gerai supratau, tai tas pats 1. tik kitaip pakartotas.

    4. Čia šiaip pamastymai, tai numeruoti kaip ir nereikėjo.

    Logiškai galvojant Rusija neturėtų pulti mūsų. Bet logiškai galvojant neturėjo pulti ir Ukrainos.

    Like

  5. Taip, tas pirmas argumentas esminis – kiti ištekėjo iš jo 🙂

    Tik nesutinku, kad negali pasitikėti. Ne tie laikai.
    a) Tuomet Lietuva nebuvo NATO nare. Kaip ir Rusija, todėl taip ir liko pažadai pažadėliai pokario partizanams. Ukraina – ne NATO narė, o tai nemažai paaiškina, kodėl Rusija sau leidžia tai, ką leidžia.

    b) NATO narės užpuolimas ir okupavimas, taip kirstų per NATO prestižą ir *jėgų* pusiausvyrą, kad net iškiltų klausimas, o kam NATO reikalingas, jei negina savo narių. Paburba ir ekonomines sankcijas įveda? Ir viskas?

    c) JAV kukčioja, kad nemažai NATO narių skiria per mažai karo išlaidoms ir JAV turi tempti visas. O kaip pasigerinti situaciją? Teisingai – savo karinės produkcijos eksportas toms šalims. Ir kartu NATO sustiprėjimas. Įsivaizduokime, jei Rusija su Kinija ir kitom šalimis sukurtų alternatyvą NATO blokui ir ten būtų įėjusi Libija… Fantazavimai, visgi M. Gadafis dar galėjo likti diktatoriumi po šiai dienai, nes JAV būtų galvojusi ilgiau.

    d) Kaip mes galime apsiginti prieš Rusiją karine prasme, jei NATO Lietuvą *tariamai* paliktų ant ledo? Su kokia karine technika ir kokiom pajėgom? Toji Lietvos proporcija prieš Rusijos galią ir galimybes sukelia tik šypseną 🙂

    Like

  6. Taigi, kad yra galimybių, jog NATO subirėtų. Tada mums šakės.

    c) Sąmokslo teorija.
    d) Taip, visa laimė, kad mes spėjome savu laiku į tą NATO.

    Like

  7. c) Teorija dėl JAV ginkluotės eksporto? Tai, kad ne. Anot šaltinio:

    http://www.reuters.com/article/2014/05/02/us-usa-nato-hagel-idUSBREA410EX20140502

    JAV išlaidos gynybai yra tris kartus didesnės, nei visų likusių NATO narių išlaidos kartu paėmus. JAV atvirai apie tai kalba ir ragina ginkluotis. O iš Rusijos pirkti nei šis nei tas…

    Aš nepateiksiu kitų šalių, o tik vieną lietuviška pavyzdį, kuris atsimenu ir kuris sukėlė gana nemažai diskusijų prieš ~ 7 m. šitai:

    http://kariuomene.kam.lt/lt/ginkluote_ir_karine_technika/oro_gynybos_ginkluote/prieslektuvinis_gynybos_raketinis_kompleksas_stinger.html

    Rimčiausi JAV ginkluotės pirkėjai arabai (Kataras, Saudo Arabija ir kt.), ir jie jau baigia *apsipirkti* 🙂 Azijoje Kinija ir Rusija su savo augančia karinė pramone plečiasi ir sudaro konkurenciją ten, tai kas dar pinigų turi? P. Amerikos nemaža dalis šalių su JAV ne itin draugai… Todėl man tai ne sąmokslas. Yra *rimtų* straipsnių šia tema.

    O toliau dėl Libijos kaip ir parašiau – fantazavimai.

    Like

    • Būtent, kad iš Rusijos pirkti nei šis nei tas, todėl ir lieka iš JAV. Bet tai kitas dalykas. Tikslas saugumas, o ne verslas. Čia manau nesutarsim, nes yra tas kas mano, kad karas Irake yra tik dėl naftos, nors aš su tuo nevisai sutinku. O pagalvojau. Karas Afganistane, tai dėl narkotikų? 🙂

      Like

  8. Afganistane/Irake/Libijoje/Pakistane/ saugu? JAV saugiau prieš 911 ar po? Lietuvoje prieš pirmą pasaulinį ar po pirmo pasaulinio karo buvo saugiau? ir t.t. Nežinau.

    Karas dėl pinigų, įtakos, valdžios man labiau realūs argumentai, nei dėl saugumo.

    Like

  9. O kur saugu? Dar nemačiau nei vienos valstybės, kuri neturėtų policijos. Tam ir daromi visokie žygiai, kad būtų saugiau. Gal ne iš karto gaunasi, bet bent bandoma.

    Like

  10. Iš smalsumo prieš kelis metus kaip tik buvau pažiūrėjęs, kuri gi valstybė neturi kariuomenės. Tai tokių yra. Islandija neturi kariuomenės, nors joje gyvena apie 300 tūkst. gyventojų. Toliau yra Solomono salos, kuriuose gyvena apie pusę milijono gyventojų ir taip pat nėrasta kariuomenės. Tėra kranto apsauga. Tokių šalių yra daugiau. Didesnė nei Lietuva pagal gyventojų skaičių Kosta Rika, taip pat neturi kariuomenės. Ir tai privertė mane susimąstyti.

    O dėl policijos, tai ne šalių, o miestų yra, kur jos nėra.

    Like

  11. Kai rašiau komentarą tyčiom parašiau ne “armijos”, o policijos. Bet kaip rašai kažkokias apsaugas turi. O tie miestai irgi gal turi kokius savisaugos būrius? Kažkaip sunkiai galiu patikėti, kad be kažkokios prievartos organizacijos viskas būtų gerai. Nors gal kažkur jau subrendo žmonės 🙂

    Like

  12. Dėl miestų reikėtų ieškoti internete, neatsimenu dabar. Ir gyventojų ten ne penkiolika, o viename tikrai virš tūkstančio. Diskusiją nukrypo į šoną, tai gana 🙂

    Like

Leave a comment