Prezidento rinkimų debatai


Nemėgstu apie politiką rašinėti, bet dalyvavau politiniuose debatuose, t.y. kaip dalyvavau – buvau Lietuvos televizijoje kai vyko debatai. Tiesioginiame eteryje. Gal net kur nors kamputyje mačiausi 🙂 O šiaip tiesiog norėjau nueiti pažiūrėti kaip vyksta filmavimas realiai. Teliko namie neturiu, tai tenka eiti žiūrėti realiai. Pakvietė, tai ir nuėjau. Dižiaja dalimi bandžiau žiūrėti į visai kitus dalykus, o ne pačius debatus, nes man tai įdomiau. Kaip išdėstytos filmavimo kameros, pas ką kokios dailios kojytės, kaip Jakilaitis dirba. Patiko, kad Jakilaitis nervinasi prieš eterį ir eterio metu. Ir kaip su tuo susidoroja. Profesionalas. Aš kažkaip galvojau, kad TV aktoriai nesinervina, pripratę, per TV ekraną nesimato kaip jaudinasi, o čia matėsi. Nervinasi – vadinasi jam svarbu tai ką daro ir kaip tai daro. Pagarba.

Šiaip viskas žymiai paprasčiau nei aš galvojau. Atėjom. Aš net pasą pasiėmiau, galvojau, ui, taigi kandidatai ir pati Prezidentė, neprileis laisvai. Tačiau labai laisvai, atėjom, vietinis mus, įėjus į salę, maloniai pasitiko, pasiūlė prisėsti kur patogu, kažkaip labai ramiai, draugiškai.

Kadangi visa techninė pusė pasirodė, kad labai paprasta ir nesudėtinga, teko stebėti ir kandidatus. Ateina Jakilaitis, trumpai paaiškina – šitie vėliavėles paslepiam, tada plojam, tada tylim, kandidatams paaiškina apie minutes, kameras, kam kuri ir viskas. Oho, kaip paprasta.

Taigi kandidatai. Abėcėlės tvarka.

Balčytis. Labai profesionaliai apsirengusi komanda, inteligentai, kostiumai, kaklaraiščiai, raudonos gėlytės (bl… nekenčiu komunistų), taigi žiūrint imidžo prasme man jie gražiausiu ir geriausiai pasiruošę. Matosi didelis profesionalo konsultanto imidžo formuotojo (iš Rusijos?) darbas.

Tačiau pažiūriu į Grybauskaitės komandą. Oho. Čia irgi profesionalo pasidarbuota. Jauna panelė ir jaunas vaikinukas, apsirengę daug maž studentiškai (ypač vaikinukas) nors tvarkingai. Sėdi atskirai vienas nuo kito (čia gal atsitiktinai, nors gal apgalvotai, nes aš šalia panelės sėsčiau ir kabinčiau ją, būtų problema tiesioginio eterio metu, ypač jei būčiuotis sugalvočiau). Tada diedukas ir močiūtė. Irgi apsirengę ne ypač puošniai, bet irgi labai tvarkingai. Gražu pažiūrėti į tokią senatvę. Apsirengė šiek tiek geriau negu jaunimėlis, bet ne taip puošniai kaip socdemai. Ir dar vyras ir moteris – vidutinio amžiaus, apsirengę solidžiausiai. Oho, kaip apgalvota, įvairios lytys, įvairus amžius, įvairus socialinis statusas. Pagarba. Plačiausia auditorija.

Paulauskas – kažkokia keista jo kompanija. Net sunku pasakyti kodėl. Kažkaip ne taip su jais. Kažkokia sukta kūno kalba. Nors gal man tik taip atrodo.

Puteikis – liaudies balsas. Tokia ir komanda. Jokio profesionalo potepio. Gryna liaudis. Kaip pakvietė taip ir atėjo, kas su džinsais, kas su megztiniais (net aš kostiuma užsidėjau nors tik žiūrovas ir naujus švarius marškinius pasiėmiau). Su džinsais moteris, kas net mano nuomone į tokius renginius ne lygis. Dar viena su ilgom kojom ir trumpu sijonu. Ne, nu man tai gražu, bet mano žmonai tai ji labai žiauriai neoficialiai atrodė (o gal ją nervino, kad aš į tas kojas pastoviai spoksojau ir seilę varvinau).

Ropė – valstiečiai. Pradžioje galvojau, kad juokauja dėl kandidato pavardės. Apsirengę gražiai, tvarkingai, nei blogai, nei labai gerai. Irgi liaudis, bet pasiruošusi labiau televizijai. Man atrodo, kad taip geriau nei Puteikio chebra.

Tomaševski – kažkaip komanda irgi nepaliko jokio įspūdžio. Tačiau pats Tomaševski man pasirodė pakankamai gražus, tvarkingas, kažkaip nei per daug, nei per mažai. Kiti man buvo arba per puošnūs, arba per mažai puošnūs. Pasakiau tai žmonai, tai mane sudirbo. Gal. O ką gi aš išmanau vyruose?

Zuokas – komanda tai verslo klubo nariai. Kažkokį filmą priminė apie senovę – kapitalistinę JAV. Dreizerio knygas kai skaičiau, tai va tokią chebrą ir įsivaizdavau. Atrodo solidžiai, bet baugiai. Tiesa, pats Zuokas atrodo galingai. Nervinasi kaip ir Jakilaitis, tačiau to nerodo ir šou daro kaip Valinskas. Pavojingas bičas. Dabar suprantu kodėl liaudis už jį balsuoja (kartais) – jis šarmingas. Vienintelis daug šypsojosi, daugaiu nei Grybauskaitė, visi vaikšto susirūpinę, o jis vaikšto žavaongai šypsodamasis. Arba vidurį komandos atsisėdo per pertrauką, koją ant kojos ir švyti tarp kapitalistų.

Ai, patys debatai.

Tomaševskis nors dažnai ir protingai kalbėjo, bet čia aš net negaliu būti objektyvus. Juk jo pagrindinis reklaminis šūkis yra – aš lenkas. Aš kadangi nesu lenkas, tai nepatenku į jo galimus rinkėjus. Jei jis butų kokioje nors ne tautiniu pagrindu partijoje, pvz, kokia libaraliu socialdemokratų ar kokia nors neutrali tautiniu atžvilgiu partija, pažiūrėčiau į jį atidžiau, nes tikrai daugeliu atveju visai protingai kalbėjo. Dabar jam minus tik dėl to, kad jis ne, ne kad lenkas, o dėl to, kad jo partija vadinasi lenkų.

Balčytis – beje, nustebau, kad protingai dažnai kalba nors komunistas, oi, socialdemokratas. Nors man tai tas pats. Beveik 🙂 Nešarmingas kaip koks Zuokas, niūrokas. Bet sakau, kad nustebau jog irgi daugeliu atveju teisingai kalbėjo. Bet gal kalbos ir darbai skiriasi. Na, bet kokiu atveju man su komunistais nepakeliui.

Paulauskas. Vargšelis. Net gaila. Žmogus be savo nuomonės. Pats blogiausias iš kandidatų. Apsimelavo net kelis kartus per debatus. Net Jakilaitis neištvėrė ir net ne vieną kartą pertraukė ir pasakė, kad nustotų meluoti (na, aišku, jis gražiai tai pasakė, vėl pagarba Jakilaičiui). Vargšeliui net debatų metu jo komanda nešė lapukus su nurodymais ką ir kaip kalbėti. Tikriausiai Uspackichas iš Maskvos skambindavo ir koreguodavo ką kalbėti. Kai neturi savo nuomonės, tai sunku ją ginti. Jau geriau žmogus su klaidinga nuomone, tada išgirdęs argumentus klaidingas idėjas turintis gali pasitaisyti ir pakeisti nuostatas, o žmogus be stuburo jis negali pasitaisyti, nes nėra kaip. Jei neturi ligos, tai negali ir pagyti. Visiškas nulis. Tiesa, už jį balsuos, nes jo (tiksliau Uspaskicho) chebra aplakstys visus mažai uždirbančius žmogelius primeluos, kad va, dabar jau Paulauskas tikrai pakels minimalų atlyginima iki 1500 ar pala lyg sakė 2000 per debatus. Žodžiu, apgauta liaudis balsuos. Deje. Bet geras dalykas, kad bus per mažai apgautų ir į antrą turą nepraeis.

Ropė. Konkretus žmogus. Valstietis. Va, tikras darbo žmogus. Ūkiškas. Bet, deja, žmonės juk rinks populistus, žavingus, šarmingus, taigi jam nėra jokių šansų.

Puteikis. Liaudies balsas. Įdomus atvejis. Gal kada nors iš jo gali ir išsivystyti. Bet turiu abejonių dėl to. Pabėgo iš konservatorių. Susidėjo su dominuojančių politikų atstumtaisiais. O. Sugalvojau jam apibūdinimą – raupsuotasis. O kas mėgsta raupsuotuosius? Kelia daug esminių problemų, deja, kai kurios skamba kaip sąmokslo teorijos. Per mažai politinės patirties. Gal ne jam pačiam. Bet jo komandai. Sąžiningi žmonės sunkiai kyla politinės karjeros laiptais. Ir vienas punktas, kuriuo aš su juo nesutinku. Bet apie tai vėliau.

Zuokas. Žavingas. Gražus, nuostabus. Bet juk visi žinome, kad atstovauja oligarchams. Gražiai ir protingai kalba. O vienas atsakymas tai mane sužavėjo. Puteikis pateikė problemą, kad Seimo nariai, ministrai, Prezidentas uždirba žymiai, 10-20 kartų daugiau, nei tarkim eilinis policininkas ir paklausė (manau, kad retoriškai) ar kas iš čia esančių kandidatų mano, kad tai yra teisinga. Visi susimėtė. O vienintelis Zuokas praktiškai išrėkė – Taip. Už atsakomybę, kompetenciją ir kvalifikaciją ir turi tiek gauti, nes kitaip neturėsime apskritai kas ves darbuotojus. Vau. Va čia tai stipru. Per rinkimus. Pasakyti tokį dalyką. Pirma kartą nustebau. Ne, nu jis kitus dalykus irgi kalbėjo absoliučiai teisingai. Oba, rimtai dabar tik suvokiau, kad neprieštarauju nei vienai jo minčiai. Deja, manau, kad jis tik gražiai kalbėti moka, kad manęs kaip panelės nesužavės savo žavesiu.

Grybauskaitė. Kai atėjo atrodė, kad šiek tiek pasipūtus. Bet aš sakyčiau ir teisingai, reikia šiek tiek pavaidinti Prezidentę. Jai beje sunkiausia buvo diskutuoti. Nes visi gali meluoti, žadėti beleką, belekiek. O kai išrinks tada jau gali nieko nebevykdyti. Todėl ji pasirinko gerą taktiką – nejuodinti dabartinės situacijos, o išskirti kas šiai dienai yra gerai. Labai vykusi taktika. Klausimais kuriais reikėjo pilstyti iš tuščio į kiaurą, pvz. tokiais kur ne Prezidento kompetencija, ji pasirodė labai silpnai, kai kiti tuo metu galėjo kalnus žadėti ir atrodyti labai žavingi. Tačiau, kai kuriais (mano manymu esminiais klausimais) ji tiesiog atgijo ir iš savęs “išspjovė” (na, tai atrodė taip naturaliai) savo nuomonę. Ypač, kai koks Paulauskas bandė meluoti, ji pasakė, kad kaip ji ten išsireiškė reiktų kalbėti (tyčiom patylėjo atseit rinkdama žodį vietoj šlykštus melas) korektiškai (ar kažkaip panašiai). Ir kai kuriais aiškiais klausimais kuriais bando spekuliuoti kandidatai ji labai tvirtai (kaip beje ir Zuokas) pasisakė tiesiai šviesiai. O, beje, manau, kad Jakilaitis pasinaudotjo situacija ir laida užbaigė gražiu Grybauskaitės išsišokimu ir palinkėjimų visiems Šv. Velykų, blin, kaip gražiai ir galingai gavosi. Šiaip Jakilaitis žadėjo, kad, jei liks laiko, visiems leis pasisakyti, tačiau vyko diskusija ir gal to laiko neliko gal kaip, bet Grybauskaitė užbaigė tiesiog marketinginiu požiūriu idealiai. Ir man atrodo, kad Jakilaitis pasinaudojo tuo ir tuo pačiu užbaigė ir visą laidą. Gudru. Iš abiejų pusės.

Na, žodžiu, debatai vyko pakankamai nuobodžiai, kol jau į pabaigą Jakilaitis užduoda klausimą: ar Jūs pritariate euro įvedimui Lietuvoje. Ai, Puteikiui šitą užduoda. Aš jau beveik bebaigiantis užmigti – ne, nu Jakilaiti, ką čia nesąmonių klausinėji, ir tu į laidos pabaigą pavargai, nors ne klausimai iš anksto paruošti. Bet jau koks klausimo durnumas. Taigi nėra čia apie ką diskutuoti. Ir norėjau atsitoti ir eiti lauk, bet kažkaip labai jau negražiai atrodytų, galvojau pamiegosiu kur kamputyje. Ir čia viena ausimi girdžiu, ką Puteikis peza – iš principo pritariu, bet ne tokiomis sąlygomis kokios dabar. Aš savo ausimis netikiu. Kąąąą? Nepritari, kad nuo naujako būtų euras? Vo, blia čia tai naujiena. Aš dar nespėjau atsitokėti, kai Paulauskas irgi pradeda pezėti ir net meluoti (sakė, kad 80 procentų Lietuvoje nepritaria, ot, šlykštus melas – pagal apklausas 40 procentų pritaria). Na, tiek to, tas durnelis tai šiaip nieko nereiškia, peza pats nesuprasdamas apie ką. Tačiau ir Tomaševskis tą patį – nuo šių Naujų Metų nepritaria. Vo. Iki šiol protingai kalbėjo, o čia kaip tėškė šudą ant lėkštutės. Ir dar Ropė ir tas – labai miglotai, bet Jakilaitis išgauna – nepritaria. Dabar Balčytis – na, čia tai galvoju, kad pizdec, neįves euro Lietuvoje. Įvyks antistebuklas. Bet vat kuo nustebina, kad Balčytis labai protingai ir argumentuotai pasisako už eurą. Tada Grybauskaitė labai teisingai konkrečiai, skaičiais, va, matosi, kad žino ką kalba – už. Aš apsiraminu. Zuokas, o mano numylėtinis, negi dabar nesąmonę pasakys. Na, ne. Absoliučiai už. Ir dar išsityčioja iš visų. Jūs čia galite diskutuoti apie ką norite, bet mes niekaip nebegalime lemti šito dalyko, kai vyks naujo Prezidento inauguracija Lietuvoje euras jau bus. Ir apskritai litas su euru senai surištas, t.y. mes seniai turim eurą, tik mes pusę milijardo išleidžiam kasmet keitimo kursui padengti. Tada paima žodį Paulauskas ir vėl pradeda skiesti nesąmones apie 15 mlrd. litų, kuriuos reikia išdalinti liaudžiai, bet Grybauskaitė jį užčiaupia, nes jis nusikalba aukščiausiame lygyje (sakyčiau 100 nusikalbėjimo lvl). Dar Balčytis skaičių pažeria. Oho, nors ir už buvau, bet nežinojau kaip tai gerai. Ir kaip gerai būtent dabar. Dar Grybauskaitė privalumų, kad politikai nebegalės dulkinti liaudies (na, bent kas susiję su litais).

Žodžiu, klausimas apie eurą pasirodė žymiai įdomesni nei aš maniau. Taigi iš savo sąrašo išbraukiu durnelius: Paulauską, Tomaševskį, Ropę ir Puteikį. Ten gal jūs apie kokias korupcijas ir dar ką pezate teisingai (ką aš žinau, ten sunku patikrinti), bet apie eurą aš suprantu ir kalbėti, kad mums jo nereikia tai arba kažkoks iškreiptas populizmas, arba KGB darbas, arba visiškas debilizmas.

Lieka Zuokas, Balčytis ir Grybauskaitė.

Balčytį atmetu nes jis komunistas (beveik). Sorry, nors ir protingai kalbėjai, bet nebalsuosiu. Bet sakykim pridėjai vieną pliusą socdemų naudai ir gal kada nors tolimoje ateityje aš jus nustosiu vadinti komunistais. Beje, manau, kad būtent Balčytis išeis į antrą raundą, taip, aš manau, kad antras turas bus. Nelaimės Grybauskaitė iš pirmo karto.

Zuokas. Oi, mano numylėtinis gražuoliukas. Super marketingas, super savęs paruošimas. Viskas super. Bet tie oligarchai už nugaros. Deja, ne.

Ir ką? Liko Grybauskaitė. Ui, tikiuosi mano žmona neužtiks šio įrašo, nes žmona prieš “Grybą” (kol supratau apie ką ji čia). Debatuose pasirodė gerai. Na, ne taip šauniai kaip Zuokas, bet jau minėjau, kad jai žymiai sunkiau. Į visus klausimus (realius, ne kur populistiškai galima dergtis) atsakė labai konkrečiai ir išmanančiau. Ai, beje, vėl sudirbo, kai Paulauskas bandė visą Lietuvą apgauti, kad Invega dalina pinigus iš biudžeto. Ir Jakilaitis ir Grybauskaitė patikino kad ne – tk duoda valtybės garantiją. O ir aš žinau, kad ne nes asmeniškai susiduriau. Arba kai Paulauskas siūlė įsteigti Valstybinį Korupcinį (oi, komercinį) banką.

O ir šiaip šiuo prezidentavimu net neblogai pasirodė. Visai neblogų dalykų padarė, kurie net viršija jos įgaliojimo ribas – žodinis pagrumojimas irgi pasirodo veikia.

Žodžiu, tikiuosi daugaiu nežiūrėsiu debatų, nes man tai žiauriai neįdomu, nors kaip matote iš ilgų debatų kai kurie momentai pasirodė įdomūs. Kad net įrašą parašiau 🙂

4 comments

  1. Aš tai iš politikos iškritus šiek tiek (žinoma, balsuoti eisiu) tai debatai manęs irgi nedomina. Vakar išvažiavom su drauge ir vaikinu prie jūros, tai pusvalandį klausiausi aršios diskusijos apie šituos debatus…
    O kodėl televizoriaus neturi?

    Like

  2. Tegul ši Žmogaus ir gamtos atgimimo šventė, kaip ir gyvenimas, būna kupina gražiausių spalvų, džiaugsmo ir minčių.
    Gražių, prasmingų ir palaimintų šv.Velykų !

    Like

Leave a comment