Filmas: Francesco (1989)


Berods paskutinis per Kalėdas pažiūrėtas filmas: Francesco.

Internete radau, kad Vatikano tai laikomas Nr. 10 filmas. Vaidina kažkoks įžymus aktorius Mickey Rourke, pavardė girdėta, bet nepamenu kur ir ką jis dar vaidino, bet neesmė.

Istorinis filmas yra apie šv. Pranciškų (1181-1226). Kaip ir religija duomiuosi, bet kas toks buvo šv. Pranciškus iki šiol nežinojau. Gimė pasiturinčioje šeimoje, tėvas buvo pirklys ir jis pats dirbo su tėvu kartu ir turėjo perimti jo verslą. Jaunystėje buvo pakankamai pasileidęs, negalvojo apie jokį Dievą. Vieną dieną Dievas pašaukė jį tarnystei, jis viską metė, pardavė prekes už, kurias buvo atsakingas, viską išdalino vargšams ir pats ėmė jiems padėti. Teisme su tėvu, kai jam pareiškė pretenzijas, nusivilko paskutinius drabužius ir atidavė tėvui. Tiesiogiai vykdė evangelijos nurodymus, jei pasakyta, kad į kelionę nepasiimk batų, tai jis nusimovė ir paskutinius sandalus. Šalia su juo buvo ir yra žinoma šv. Klara (beje labai graži aktorė vaidina, tai, jei ji ir realybėje tokia graži buvo, tai sunkiai suprantu kaip Pranciškus išliko šventasis). Plečiantis veiklai nuvyko į Romą pas popiežių palaiminimo ir oficialaus statuso. Gavęs jį, plėtė veiklą, įkūrė vienuolyną. Dalis vienuolių reikalavo lankstesnių įstatų, tačiau jis nenusileido, reikalaudamas pažodžiui laikytis Naujojo Testamento. Meldžiantis, ant kalno, jam atsivėrė stigmatos.

Pažiūrėjus filmą liko kažkoks slogutis. Net nežinau kodėl. Gal kad 1989 dar nestatė efektingų filmų. O gal pati Pranciškaus istorija liūdna (bent man). Bet tiems, kas nori daugiau sužinoti apie Šventąjį Pranciškų, jiems tinkamas filmas. Kaip pažintinis filmas.

6 comments

  1. Jai nesi gyvenime patyres nors daleles to kas rodoma siame filme,tai zinok jog tavo verte,kaip asmens, yra apvalus nulis.Tokiu atveju geriau net nemegink komentuoti to kas ten rodoma.Neisizesk,suprask-nebuk tulas lietuvis.

    Like

  2. augus, oi, aš nulių nulis 🙂
    O šiaip. Neteisk ir nebūsi teisiamas. Ir dar: Viešpaties keliai nežinomi. Ne visiems skirta būti vienuoliais ir šventaisiais mūsų supratimu. Man manau skirta turėti žmoną ir vaikų – kaip tu sakai būti visišku nuliu 🙂 O gal ne? Juk jei mano tokia paskirtis, tai ir gyvenu pagal ją?

    Like

  3. Kur radai ir žiūrėjai šį filmą? Aš labai noriu jį pamatyti, bet niekur nerandu. Ar siunteisi ar online žiūrėjai?
    Ačū:)

    Like

Leave a comment