Filmas: Padre Pio / Tėvas Pijus (2000)


Šį filmą man rekomendavo kaip filmą, kuris sukrečia ir tikinčius, ir netikinčius (aš save priskiriu prie tikinčių). Pirmiausiai pradėjau paieškas internete, žinojau tik pavadinimą Tėvas Pijus. Apie patį Tėvą Pijų informacijos yra, o apie filmą ne. Ir čia vėl nustebino Google, įvedžiau paiešką “filmas tėvas pijus”, o jis man sako, gal norėtumėte paieškoti “film padre pio”, tada ir sužinojau, kad tai itališkas filmas ir, kad patį filmą rasti galima, sunkiau rasti ne italų kalba. Anglų subtitrus radau greitai, bet man sunku žiūrėti filmus angliškai, bet paieškojus radau ir rusiškus subtitrus. Beje yra kelios versijos, aš žiūrėjau 2000 metų.

Ai, beje radau dar vieną įdomų dalyką: Krikščioniškas kino klubas. Kada reiks nueiti. Artimiausias filmas Vilniuje lapkričio 19 d. Kaune lapkričio 10 d.

Filmas paremtas tikra istorija apie vienuolį kapuciną Tėvą Pijų. 1918 metais maldos metu jam atsivėrė stigmatos (čia jai kas nežino, tai žaizdos tose vietose, kuriose buvo prikaltas Jėzus Kristus prie kryžiaus). Žaizdos kraujavo 50 metų, išnyko tik prieš pat mirtį 1968 metais. Švento žmogaus gyvenimo ir kančios istorija. Dar vieną stebuklą jam priskiria, tai buvimą dviejuose vietose vienu metu.

Man įstrigo viena vieta. Miršta jo tėvas, jis sako atlik išpažintį prieš mirtį ir gauk paskutinį patepimą. Tėvas taip nejaukiai. Ok, sako, suprantu, kad tau nejauku prieš sūnų, tai darom taip – aš sakysiu tavo nuodėmes, o tu tik sakyk: Viešpatie, atleisk.

– Viešpatie atleisk, man, kad buvau neištikimas su ta amerikiete.

– Bet iš kur tu tai žinai.

– Tu tik kartok, Viešpatie, atleisk.

– Viešpatie, atleisk.

– Viešpatie, atleisk, kad pardaviau tris avis ir nuslėpiau pinigus nuo šeimos.

– Viešpatie, atleisk.

– Viešpatie, atleisk, kad pikčio apimtas išvarydavau žmoną iš namų.

– Viešpatie, atleisk.

– Viešpatie, atleisk, kad prisigėriau ir sumušiau kaimyną dėl žemės lopinėlio.

– Viešpatie, atleisk.

– Aš žinau, kad tu kartais elgeisi grubiai, bet tavo širdis gera. Tavo nuodėmės atleistos. Myliu, tave, tėti.

– Aš tave irgi myliu Frančesko (pasaulietinis Tėvo Pijaus vardas).

(tekstas netikslus, iš atminties rašiau)

Na, daugiau nieko ir nerašysiu. Rekomenduoju pažiūrėti, pamąstyti apie gyvenimo prasmę.

14 comments

  1. Užsiminei apie palaimintąjį Francesco Forgione žinomas kaip Tėvas Pijus – Kapucinų vienuolis. Tai šių laikų šventasis. Popiežius Jonas Paulius II Tėvą Pijų kanonizavo paskelbė palaimintuoju. Gyvam esant nekarta buvo susitikęs su Tėvu Pijum. Filmas gana senokas, bet vertas dėmesio. Labai senai turėjau galimybę susitikti su Džiovanio iš Italijos, kuriam yra atsivėrusios stigmos … Tada man kažkaip tai viskas pasakiškai atrodė. Dabar gal žiūrėčiau kitaip į tai … , bet kiek žinau tokių žmonių Italijoje yra gana daug … bet ir šarlatanų yra daug 🙂
    Kas liečia buvimas dviejose vietose vienu metu, tokių įvykių pasitaiko. Gal skaitei knygą Jovier Sierra “Melynoji dama” , kurioje rašytojas aprašo Agredos motinėlę, – Ispanijos vienuolė neišeidama iš savo vienuolyno, sugebėdavo atsidurti Meksikoje. Jovier Sierra – romanas, bet tokia AGREDOS motinėlė tikrai egzistavo.

    Like

  2. Ar tik ne apie tą patį Džiovanį ir turiu kitą filmą. Pažiūrėsiu, parašysiu. Skaičiau, kad daug šarlatanų, bet kai kurių atvejų negali paaiškinti, aiškina atseit psichologinis nusiteikimas, kas man atrodo nerealu.

    Tos knygos neskaičiau, jei paklius į rankas, paskaitysiu.

    Like

  3. Gluosni, bet knyga “Melynoji dama” man patiko. Man patinka tokios knygos, kurios padeda grizti prie minciu, kas mes, kodel mes cia? kodel yra Dievas? kas yra Dievas? ir pan.
    Ir isvis man net grazus saulelydis, Dieviskas – mintis pritraukia Dievo link.

    Like

  4. Varlyte, jei dar ir tu sakai, kad įdomi knyga, reiks pažiūrėti.
    Saulėlydis, kaip ir visa kitka yra sukurta Dievo ir sukurta Dievo mums. Todėl tikrai jis yra Dieviškas.

    Like

  5. paziurejau vakar sita filma. oi kaip sudetinga viskas musu gyvenimuose. va ir klausi saves kur tas rojus ir kas tas pragaras.

    Like

  6. s-j aha, apie tuos velnio gundymus labai keistai, kuo žmogus religingesnis, tuo velniui pikčiau ir tuo didesni gundymai. Ir tada atpažink kad geras, kur velnias gundo, o kur Dievas kreipia gėrio linkme.

    Like

  7. pagaliau bibliotekoj suciupau “melynaja dama”.perskaiciau. patiko. ten ir apie teva piju yra. ir aiskiau apie tas moteriskes melynais apdarais kuriu pietu amerikoj pilna. as visada galvojau, kad tai marija… bet pasirodo, kad nelabai. na ir kaip visada – kuo toliau i miska tuo daugiau medziu 🙂
    aciu V Karalienei uz “atsitiktinuma” 🙂

    Like

  8. Labas, m. Hmz, nueini į youtube viršuje surenki: Tevas Pijus. Ir išmeta kelis variantus:

    Pvz.:
    Čia viskas viename, bet įgarsinimas iš salės:

    Čia per dvi dalis, bet įgarsinimas geresnis:

    Įgarsinimą turiu galvoje – lietuvišką. Jei nori kitokio, tai, manau, youtubėje yra ir kitokių. Mačiau su subtitrais youtubėje yra. 🙂 Prašom, žiūrėkite 🙂

    Like

  9. eik jau eik, kokie cia vertimai? pirmam variante tai kaip is urvo klausantis, o antrame versta perversta… uznesa i vaises ubagu puotoj. siaip tai lietuviski vertimai labai daznai beviltiski esti.

    Like

  10. s-j, na, ne visi moka itališkai :))))

    Aš pats žiūrėjau iatliškai su rusiškais subtitrais, tai kaifavau nuo italų kalbos. Nors ir teko skaityti subtitrus, bet ta italų kalba – kažkas tokio 🙂 Man taip gražiai viskas skambėjo. O tų lietuviškai įgarsintų pats ir nežiūrėjau, ant smūgio įvedžiau yotubėje ir man išmetė, kad yra. Tai tik norėjau žmogui pasakyti, kad jei ieškos, tai net youtubėje galima rasti norima kalba.

    Like

  11. tai uztai ir parasiau, kad arba gelezine kantrybe turet arba be jokios klausos reik but, kad su tokiais vertimais filmus ziuret.

    Like

Leave a comment