Šventoji: Lietuviški patiekalai arba kaip sugadinti bulvinius blynus


Tęsiam vietos, kur galima normaliai pavalgyti Šventojoje, paiešką. Ant kampo stovi kabakas “Lietuviški patiekalai”, nors berods jų pavadinimas “Po klevu” ar tai “Po liepa”. Praeitais metasi pamenu čia valgytą bulvę su kastyniu, kiek pamenu labai skaniai suvalgiau. Užeinam. Kaimiška aplinka, kas mane maloniai nuteikia. Užsisakom. Aš cepelinus, žmona bulvinius blynus. Atneša mano cepelinus, dideli, bet pamatęs padažą suprantu ką reiškė meniu prierašas – padažas spirgučiai ar grietinė. Berods, po padažas buvo kablelis, t.y. galėjau rinktis ar padažą ar grietinę ar spirgučius. Aišku, padavėja turėjo paklausti, kokį norėčiau. Žodžiu, padažas, tai miltų spirgučių – mano nemėgstamiausias. Bet kentėti galima. Pats kaltas, kad neperklausiau.

Ir čia kaip žaibas iš giedro dangaus. Žmona praneša, kad į bulvinius blynus įdėta miltų. Už tai baisiau gali būti tik pasaulinis karas. Miltų į bulvinius blynus dėti NEGALIMA. Kiaušinių, pieno, varškės, mėsos – galima. Ką nori galima dėti, tik ne miltus. Blogai. Labai blogai.

O šiaip, beje, jaučiu kol kas geriausia vieta pavalgyti Šventojoje. Gal kitais metais nedės miltų.

O čia fotkė nuo jų sienos. Fainiai sugalvota.

5 comments

  1. Žinai dėl to ir geriausia pačiam valgyti daryti, kaip va tau su kalafiorais gavosi gerai. Tas privemtas baras tai iš viso šakės, sugedusi sriuba irgi ne ką geriau, miltai bulviniuose blynuose ne taip jau ir blogai pagalvojus. Bet klausyk, ko dar gali pateikti lietuviškas pajūris????? >:(((

    Like

  2. Na, tai ir sakau, kad “Ko gero geriausia vieta” Šventojoje pavalgyti. Bet miltai bulviniuose blynuose mane vis tiek užmuša. Na, dar turiu fotkių porai – trejetai įrašų 🙂 Ir tik vienas su neigiamais akcentais, nors laiminga pabaiga 🙂

    Like

  3. Bulviniai blynai su mėsa – tai mano firminis patiekalas. Labai mėgstu bulvinius blynus. Bulvinių blynų yra visokių varijantų. Bulviniai blynai su miltais … tai man kaip bulvinis pyragas. Pamenu, kai mokiausi mokykloje sėdėjau viename suole su žydeliu. Vieną kartą per Hanukos šventę mane pakvetė į svečius. Labai nustebau kai ant stalo atnešė bulvynių blynų. Pas žydus tai yra įpatingas patiekalas. Tie bulviniai blynai su miltais vadinosi “latkes”. Labai skanus buvo padažas. Grietinė ir obuolių padažas.
    Pernai turėjau svečių iš Vokietijos. Kai kepiau bulvinius blynus, tai mano draugas vokietis prašė, kad dėčiau į blynus miltų. Vadino reibekuchen.
    Aš kai kepu bulvinius blynus: sutarkuoju svoguną, dedu pipirų , lauro lapelių, baziliko imušu du kiaušinius 🙂

    Like

  4. Gluosni. Na, sugadinai žydų ir vokiečių įvaizdį. O tokios protingos tautos atrodė. Bet į bulvinius blynus dėti miltų tai jau nuodėmė. Ne, nu vis tiek nuodėmė 🙂 Ir taip galvojau ir anaip, na, negalima ir tiek 🙂
    Aš ir taip kepu kaip tu, tik baziliko nedėjau, neseniai baziliką atradau, patiko, reiks pabandyti įdėti. Aš vietoj baziliko dedu druskos 🙂 Čia matyt juokauju, nes matyt tu ir druskos dedi. O padažą labiausiai mėgstu grietinės ir varškės. Tik daug. Labai daug tokio padažo.
    Ai, bulviniai blynai mano mėgstamiausias valgis. Mamytė visada man jų kepdavo. Ir priešingai visoms gydytojų rekomendacijoms bulviniais blynais gydydavo visus mano skrandžio negalavimus. Padėdavo 🙂
    Daug prisiminimų su bulviniais blynais. Kažkada mano draugelis kartu vakarieniaujant kažkokiam kabake pasakė: Ale, laimingas tu žmogus. Aš nesupratau ir perklausiau, kodėl. Na, žiūrėk, – atsakė, – perki bulvinius blynus už 5 litus ir kuo skaniausiai valgai, o aš perku pigiausią mėsgalį už 12 litų ir dar be visa ko neskaniai valgau.
    Ir dar vienas prisiminimas. Kai man buvo kokį 20 metų savo uošvienę (ar lyg dar būsimą) mokinau kepti bulvinius blynus. Ir tik po šitiek metų suvedžia galus – kur tai matyta ir kur tai girdėta, kad žentas mokina uošvienę valgyt gaminti. Kaip sakoma – blogas ženklas, lauk bėdos. Bėdos sulaukiau, žmona net koldūnus kai išverda, tai kažkaip neskaniai, nežinau kaip galima koldūnus iš pakelio neskaniai išvirti, bet ji tai sugeba. Dabar, kai suvedžiau galus, supratau, kad ženklas buvo man duotas, tik aš jo nepastebėjau.
    Anyway, visiems skanaus bevalgant bulvinius blynus (be miltų). Ir stebėkite ženklus.

    Like

Leave a reply to GLUOSNIS Cancel reply