Tags

, , ,


Kad jau gavosi bandelės, tai ką, galima duoną kepti? Niekada net negalvojau, kad duoną pats kepsiu namuose. Ir štai pažįstama davė raugo, papasakojo, kaip daryti, o aš ėmiau ir padariau.

Raugą galima darytis ir pačiam, yra Internete aprašyta kaip, bet gauti iš pažįstamo turi savo malonumo niuansų. Taigi jau turint raugą viskas užtrunka dvi dienas.

Pirmoji diena

Reikės:

Raugo
400 ml vandens
800 ml rupiai maltų ruginių miltų (ml, o ne mg :))

Raugą sumaišom su vandeniu, pilam po truputį miltus, maišom, kol nelieka sausų miltų. Uždengiam, kad katinas neprilįstų, pastatom šiltai (kambario temperatūros) parai. Po paros masė turi pakilti, pasidaryti korėta, malonaus raugo kvapo. Vaizdelis tai šiaip ne koks, bet reikia pakentėti, kai iškeps bus viskas ok.

Antra diena

Reikės:

Pakildintos masės
400 ml vandens
800 ml rupiai maltų ruginių miltų

2 arbatiniai šaukšteliai druskos
5 valgomi šaukštai cukraus (galima ir medaus – reiks kada pabandyti)
2 arbatiniai šaukšteliai kmynų
1 arbatinis šaukštelis maltos kalendros

Ir dar pagal skonį: linų sėmenų (šį kartą jų ir dėjau), česnako granulių, lašinukų, džiovintų vaisių, sėlenų, sezamo sėklų, riešutų, džiovintų slyvų, svogūnų ir dar ką tik sugalvosite, kas jums galėtų patikti.

Prieš ką nors darant toliau atsidedam kitam kartui 2-3 valgomus šaukštus raugo. Laikyti šaldytuve sandariai uždarytą stiklainyje, geras išlieka savaitę.

Į pakildintą masę supilam vandenį, druską, cukrų ir priedus išmaišom. Pilam po truputį miltus. Maišom, kai pasidaro sunku maišyti su šaukštu, pradedam minkyti rankomis, pavilgant rankas vandenyje, kad neliptų. Pilam miltus ir minkom, kol masė pasidarys kaip plastelinas. Neturi likti sausų miltų (man šiek tiek liko, bet vėliau sudrėko ir jie nelabai maišė vis dėlto. Kepimo formą ištepam aliejumi, pabarstom miltais. Sudedam į kepimo formą (pagal tokį kiekį reikia dviejų standartinių), užpildom maždaug pusę jos. Uždengiam nuo katino. Pastatom šiltai, aš pastačiau ant radiatoriaus, ir kildinam kokias 2 valandas. Jei nepakankamai šilta tai ir iki 4 valandų. Įkaitinam orkaitę iki 220 laipsnių. Kišam duoną ir kepam karštyje kokias 15-20 minučių, kad susidarytų plutelė. Tada karštį sumažinam iki 200 laipsnių ir kepam dar kokį 40 minučių. Gal net ilgiau. Kas kažkiek laiko galima atidaryti ir pabarbenti į plutą, kai garsas nebebus duslus vadinasi iškepė. Tiesa, aš barbenau, barbenau, bet taip ir nesupratau ar jau skardus ar ne, bet ištraukiau, ir buvo iškepus. Iškepus plutą patepti aliejumi ar sviestu, tada ji suminkštėja. Ir suvynioti į drėgną lininį rankšluostį, palikti atvėsti. Viskas. 🙂 Pjaustyti aštriu peiliu.

Fotosesija.

Čia supratau, kad sumaišiau miltus dėdamas mililitrus su miligramais, dėjau miligramais, o ne mililitrais (o miltai tai lengvi), tai kad pataisyti padėti atsidariau vyno butelį:

Čia parą pastovėjus, matosi kaip pakilo:

Padėjau ant radiatoriaus, tai buvo pusė, o dabar vos ne per viršų lipa, taip pakilo:

Trys nuotraukos, vienu kampu, kitu kampu, niekaip negalėjau, kurios nors atsisakyti (šiek tiek kreivai nupjoviau):

Na ką, savaitgalį galima bus bandyti su kitokiu įdaru, ieškoti tos pačios skaniausios man.

Advertisements