Filmas: Valkirija (Valkyrie, 2008 m)


Vakar per TV pažiūrėjau filmą Valkirija. Labai įdomus filmas. Filmas pasakoja apie paskutinį iš 15 žinomų bandymų nužudyti Hitlerį. 1944 liepos 20 dieną pulkininkas Klausas von Štaufenbergas (vaidina Tomas Cruise’as) Hitlerio slėptuvėje, taip vadinamoje Vilko Guoliu, padėjo bombą. Kaip mes visi gerai žinome, Hitleris liko gyvas. Kad visi pasikėsinimai buvo nepavykę, tai čia mums aišku. Bet, kad jų buvo net 15 aš nežinojau, ir kad šis vos per plauką nepasisekė irgi nebuvau girdėjęs. Sovietų laikais istorijos mokymas buvo absoliučiai iškreiptas. Buvo norima parodyti, kad Vokietijoje nebuvo jokio pasipriešinimo, gal norėjo parodyti, kad vsemogucyj i velikyj ruskij narod laimėjo karą (ir nugalės visą pasaulį). Žodžiu, visa istorija tarybiniais laikas buvo vien propoganda. Gal dėl to dabar taip domiuosiu istorija. Tiesiog neįtikėta, kaip nieko nežinau. Apskritai Hitlerio valdymo laikotarpis labai įdomus. Man niekaip nesuprantama, kaip vienas žmogus galėjo sukurti tokią beprotybę. Labai įdomu Gebelso ir Himlerio vaidmuo. SS ir kita organizacinė valdymo struktūra. Tas pats Hitlerio atsarginis apsauginis planas Valkirija (pirmą kartą apie jį išgirdau per filmą). Dabar yra nuomonių, kad Hitleris tik pėstininkas buvo visame šitame – kaip argumentas pateikiamas faktas, kad Hitleris užėmęs beveik visą Europą nepuolė mažos ir negalingos Šveicarijos. Taigi filmas praplėčia akiratį, pateikia daug įdomių nežinomų faktų, ir reiks dar daugiau pasidomėti, susirasti gal kokią knygą apie tą laikotarpį.

Apie patį filmą. Nors pabaiga ir žinoma – Hitleris liks gyvas, bet filme toks įtemptas siužetas ir taip norėjosi, kad tas planas pavyktų, kad vienu metu net pagalvojau – nejaugi režisieriai pakeis istoriją ir Hitleris žus. Gera įtikinama vaidyba.

Rekomenduotinas.

6 comments

  1. Labai puikus filmas, gal pradžia kiek ištęsta, bet įdomiai atskleidžiami istoriniai faktai. Kam patinka istoriniai filmai, tai filmas superinis. Aš taip pat rekomenduoju pasižiūrėti. Sėkmės ir gero vakaro ! 🙂

    Like

  2. Vakar visą dieną apie jį galvojau. Man tai nepasirodė pradžia ištęsta, gal iš pradžių nelabai aišku buvo kas čia vyksta. Ai, man tai visą laiką atrodė, kad Štaufenbergas bus anglų šnipas, toks man Tomas Cruise’as nepanašus į vokietį. Ir daugiau aktorių buvo tokių ne vokiškų. Reikėjo lietuvius samdyti vokietukus vaidinti:)

    Like

  3. Ū da, aš irgi žiūrėjau “Valkiriją”. Ir mane lygiai taip pat nustebino tai, kad išvis buvo 15 pasikėsinimų į Hitlerį – nors mokausi jau nepriklausomos Lietuvos mokykloje, bet niekados apie tai irgi negirdėjau. Patiko man tas filmas. Tik jo, tas Tom Cruise kažkaip ne į temą. Jis man visada toks “šaudo-gaudo” filmų veikėjas atrodė. 🙂
    Bet šiaip tai tikrai geras filmas. 🙂

    Like

  4. derva, pasirodo ir dabar kreivai istoriją moko. Šiaip įdomu būtų pažiūrėti kaip dabar moko. Mūsų laikais, net Spartako sukilimas buvo traktuojamas kaip komunistų sukilimas prieš vergvaldžius, o pats Spartakas vos ne pirmas Komunistų partijos narys. Nors matyt Komunistų partija buvo sukurta dar kai žmonės olose gyveno, tai galima spęsti iš jų piešinių ant olų. Rimtai – mums taip dėstė. Gal pats žodis komunistas ir nebuvo pavartotas, bet visi požymiai buvo išvardinti. Kaip ten: darbo liaudies kovą prieš buržuazinį jungą.
    Šiaip Tom Cruise man netrukdė, beveik visą kiną užsidėjęs raištį ant akies, tai sunku net pažinti.

    VenusOfAir – būtinai pažiūrėk, aš va kelinta diena apie jį vis pagalvoju. Mačiau yra ir knyga “Valkirija”, pagal ją ir kinas pastatytas, įžangą skaičiau, tai aišku daug daugiau informacijos knygoje.. Ir Paulo Coelho “Valkirijos”. Šita su kinu nesusijusi, bet varčiau, tai irgi įdomi pasirodė. Tokia Coelho “Alchemikas” stiliumi. Suplanavau kada nors paskaityti. Tiek daug skaitytinų knygų – kada aš jas perskaitysiu?

    Like

Leave a comment